Proslavila 98. rođendan

Imala se rašta i roditi

Raspoložena i vedra, Leposalava Veselinović, rođena Atić, proslavila je nedavno 98. rođendan.

Slavlje je održano u novoj kući sina Rada i snahe Vesne Veselinović u ulici Stojana Novakovića u Šapcu. Proslavi, kakva dolikuje ovakvom događaju, prisustvovali su članovi uže i šire porodice i bliski prijatelji: deca Veselin – Mića, Rade i Milena, devet unučadi, 18 praunuka i jedno čukunuče, kako bi narod rekao – „Bela pčela“.

Atmosfera u kojoj je, uz pozitivnu energiju, dominirala ljubav, posebno je činila upravo slavljenica Leposava, oličenjem dobrote i plemenitosti, vitalnosti i mentalne čistote.

Dragoslav, poznatiji kao Dane, najmlađi Leposavi brat od strica, profesor fizičkog vaspitanja i pesnik, ovako je, trudeći se da bude što objektivniji, opisao sestru u vreme proslave:

„Sedela je za gostinskom sofrom uspravno i otmeno, podignute glave, sa smeškom na licu i u očima, uživajući u radosti brojne porodice. Važnije joj je bilo njihovo okupljanje i druženje, pažnja koju su joj poklanjali, nego sam događaj, a on je zaista redak – 98. rođendan.“

Samo Gospod zna vreme pred nama, ali – po svemu sudeći, po načinu kako je Leposava Veselinović živela i odgajala decu, kako je iz čuvene porodice Atić, udajom za Živana Veselinovića, prešla u ovu, takođe poznatu i čestitu porodicu u Posavotamnavi, radila i sticala, sve pomagala i ostala – svoja, dosledna i napredna – za dve godine će biti proslavljen Leposavin jubilarni 100. rođendan.

U knjizi  Rada Veselinovića „Umetnost življenja“, rekla je „tajnu“ svoje dugovečnosti:

„Da sam bila tužna ne bih doživela ove godine. Sve sam prihvatala, i da imam i da nemam, i uvek bila zadovoljna. Nastojala sam prema svim ljudima da budem onakva kakva sam, da im dobro činim. I evo, Gospod me nagradio božanskom milošću: velikom porodicom. Kad ih vidim sve na okupu, ceo svet je moj“.

Njegoš bi rekao: IMALA SE RAŠTA I RODITI.

D.F.

 

 

Exit mobile version