Promovisana knjiga „Monstrum“ Čedomira M.Rajičića

U Domu kulture u Mačvanskom Prnjavoru

U Domu kulture u Mačvanskom Prnjavoru u subotu je održana promocija knjige „Monstrum“ Čedomira M.Rajičića. Rajičić je široj javnosti poznat kao kompozitor, a poslednjih godina se posvetio pisanju, te mu ovo nije prva objavljena knjiga. Budući da mu je majka rodom iz Prnjavora, to mesto za autora ima poseban značaj.

Od drevne poslovice „Čovek je čoveku vuk“, otišao je korak dalje u spoznaji u šta sve čovekov um može da se razvije, te nam ovom pričom donosi novu, brutalniju poslovicu „Čovek je čoveku monstrum“, kaže dramski pisac Vladimir Đorđević. Monstrum je ime glavnog junaka, ali i ime za onog koji je ustrojio sistem u kome glavni junak, i svi mi, živimo.

-Savremenici smo otkrivanja stotina hiljada dugo skrivanih humki na kojima je bez opela i krsta zidan temelj novog socijalističkog poretka. Volim da kažem da je ova moja moguća izmišljotina puna istinitog i da je istina puna mogućeg. Monstrum je ratni veteran koji je u postratnom sindromu  svoju gorčinu izlio ubijanjem skoro 200 nedužnih ljudi, građana Novog Beograda. Ta pojava masubice je bila neprihvatljiva za ugled izrastajućeg komunizma, a posebno lika i dela vrhovnog komandanta. Bila je to velika sramota. Nemoć da ga uhvate otkriva delovanje pravog monstruma, državnog aparata za ubijanje i pratećeg pravosudnog sistema- objasnio je Rajičić.

Kroz teret života glavnih junaka porodice Marinković upoznajemo se sa monstruoznim postulatima ideologija koje su nebrojeno ljudi odnele sa lica zemlje. Pisac nas vodi u meandre duša onih koji su je izgubili i onih koji su je oblagodatili, u zagrljaj karakterima koji jasno slikaju svoj mentalni sklop i mi, videvši ga, ponovo se pitamo ima li Čoveka u tim ljudima, koji su suviše bukvalno shvatili da dograbiti vlast nema cenu, bez maske žive, a sa njom su sluge monstruma. Priča je dokaz da je život pobeda, kao i stradanje, a da je ljubav nepobediva.

Ovo je Rajičićeva četvrta knjiga, nakon zbirke pesama „Sa druge strane sunca“, monografije „Preko trnja do zvezda“ i pozorišnog komada „Ko je ubio rock and roll“.

D.D.

 

Exit mobile version