Promovisan roman „Tajna vile na Dedinju“

Autora mr Slobodana Smiljanića

Roman „Tajna vile na Dedinju“ autora mr Slobodana Smiljanića, šabačkog advokata i magistra prava, promovisan je u petak 15. novembra, u Kulturnom centru. Predstavljanju u Šapcu prethodile su promocije u Krupnju i na Sajmu knjiga u Beogradu. O knjizi, čija je fabula smeštena u Beograd 2037.godine, govorio je istoričar Narodnog muzeja u Šapcu Nebojša Cvejić, direktor izdavačke kuće „Ekograf“ Ivica Radanović i sam autor.

Prema rečima Cvejića, magistar Slobodan Smiljanić pravi razliku u žanrovskom određenju, gde se u novom romanu iskazuje kroz nov književni vid. Hrabro je uplivao u futuristički triler i to sa radnjom koja je bliska savremenim događajima i razumljiva čitaocu. Centralna ličnost dela je Julijana, predsednica neke buduće Srbije, na koju se sprema atentat.

„Na novoizabranu predsednicu Srbije usmerena je glavna pažnja i čitava radnja plete se oko nje. Radnja obuhvata kratak vremenski period od nekih mesec i po dana (druga polovina maja- kraj juna). Pisac uvodi veliki broj likova, onako kako je to i ranije činio, da bi ih, kako tok romana odmiče, sve doveo u međusobnu interakciju. Svi su oni, manje- više povezani, utiču na dešavanja i sudbine jedni drugih i neretko, jedni drugima rade o glavi. Sama radnja je tečna, odvija se brzo i ispunjena je aktivnostima svih aktera“, navodi istoričar.

-Nova predsednica republike će doći na vlast 2037. godine uz pomoć njenog supruga iz Nemačke, kapitaliste sa kojim je u vanbračnoj zajednici. Odabrali su gde će stanovati i živeti u Beogradu, sagradili su vilu zajedno, a najveći deo novca je uložio upravo nemački kapatilasita. Tu knjigu treba čitati i razumeti između redova, pošto apostorfiram današnje vreme u odnosu na vreme koje dolazi 2037.godine- objasnio je autor, koji je roman napisao za samo dva i po meseca.

Od 2016. godine, od kada se bavi pisanjem, Smiljanić je do sada napisao pet romana, i završava šesti. Ovo pitko i zanimljivo štivo lako se čita i ne dozvoljava da se od njega odvrati pažnja. U muzičkom delu programa nastupila je učenica Šabačke gimnazije Mina Đukić i Edi Tajm, profesor muzike iz Sremske Mitrovice.

D.Dimitrijević

Exit mobile version