Promo liga Lixotherapy-stop autizam

Šabac će ovog leta biti jedan od gradova domaćina prve „Promo lige Lixotherapy – stop autizam“ pilot projekta osmišljenog u cilju unapređenja sposobnosti, smanjenja agresije, socijalizacije i inkluzije dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom. Projekat će se sastojati od više sportskih takmičenja dece i mladih a osmišljen je od strane nekadašnje košarkašica i trenera, Ljiljane Stanojević koja se poslednjih 15 godina bavi istraživanjem uticaja specifične motorike na razvoj kognitivnih i psihofizičkih sposobnosti dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom.

Radni terapeut dnevnog boravka u Šapcu, Vuković Vuk, ističe da su pojedina deca već učestvovala na poligonima sa rekvizitima u sali koja ima kompletnu opremu a ovom projektu raduju se i deca i zaposleni te  da će ovaj projekat predstavljati priliku da deca pokažu svoje sposobnosti.

Aleksandra Staničkov, vaspitač u dnevnom boravku u Somboru istakla je da su njihovi korisnici već dva puta učestvovali u ovom projektu u Beogradu sa mešovitom ekipom, od dece do omladinaca starosti 20 godina, u različitim disciplinama a jedna od njih bila je organizovana i za mame korisnika. “Lep doživljaj je videti da neko ko je na margini društva , takva deca sa autizmom i ostalim bolestima su u tom momentu najbitniji, da se osećaju srećno, pogotovo kada dobro odrade vežbu, kada pobede. To je njima najbitnije ali iznad toga je druženje i jednakost među decom,” naglasila je Staničkov.

U programu učestvuje i osnovna škola “Sveti Sava” iz Šapca sa dve ekipe nazvane “Savine pčelice.” “Ova deca se ne razlikuju od dece iz redovne populacije, oni imaju jednake želje i potrebe. To nisu deca sa posebnim potrebama kako se pogrešno govori u javnosti, to su deca sa istim potrebama kao i sva druga a samo imaju smanjene mogućnosti i sposobnosti. Naš zadatak i odgovornost je da im damo šansu da pokažu koje su to mogućnosti, da im pomerimo granice, da ostvare svoj pun potencijal i da budu nagrađeni za to tako da mislim da je naša uloga ovde značajna i da svi treba da preuzmu odgovornost da damo svoj maksimum da ovo društvo bude inkluzivno.”

Program je podržan od strane sportskog Saveza grada a promoter je predsednik Saveza, Milan Đenadić koji je istakao da je velika čast biti domaćin ovog takmičenja koje će se održati krajem jula I krajem septembra u Šapcu dok je prvi turnir u Beogradu.

A.Giner

 

 

Exit mobile version