Projekti za decu i socijalno ugrožene Rome

Tema broja: POLOŽAJ PRIPADNIKA ROMSKE NACIONALNE MANjINE DANAS

Dragica Jovanović, predsednica Udruženja „Mišar“

Udruženje „Mišar“ postoji od 2014. godine i realizovalo je do sada mnogo projekata kako bi se poboljšao život meštana romske nacionalnosti u tom naselju. Budući da su godinu osnivanja udruženja obeležile materijalne štete na mnogim domaćinstvima prouzrokovane poplavama, angažovali su se da pomognu u renoviranju oštećenih objekata.

-U naselju Mišar ozidali smo četiri objekta, urađeno je 17 kupatila i isto toliko septičkih jama, urađeni su bunari za vodu, popravljeni krovovi. Projekat je realizovan uz podršku Evangelističke luteranske crkve iz Amerike i Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) iz Novog Sada- navodi predsednica Udruženja Dragica Jovanović.

Ista organizacija iz SAD finansirala je mesečne prihode za Rome, obezbeđivala sredstva za ishranu stoke, suprasne krmače, prodaju na pijaci, robu, vozila za transport.

-Od 2014. godine smo aktivni kao udruženje i do sada smo realizovali mnogo projekata u partnerstvu sa drugim organizacijama. Moj posao je volonterski, a cilj mi je da pomognem prvenstveno pripadnicima romske nacionalnosti, ali i svima koji su socijalno ugroženi i teško žive. Evangelistička luteranska crkva je u tom smislu mnogo uradila, uz podršku EHO iz Novog Sada. Menjani su stubovi za električnu energiju duž cele Savske ulice, što je koristilo svim stanovnicima, ne samo Romima- ističe Jovanovićeva.

Godine 2015/ 16 zajedno sa Evangelističkom luteranskom crkvom rađen je projekat za gradsku vodu  i legalizaciju objekata u naselju Mišar za 17 porodica.

-Za to nam je potrebno da od Grada dobijemo rešenje o legalizaciji, da bismo bili priključeni na gradsku vodu. Samo dve porodice u Mišaru i dve romske porodice u Savskoj ulici su legalizovale svoje objekte i oni su trebali sada da dobiju gradsku vodu. Kad objekti budu ozakanjeni, nadam se da ćemo dobiti rešenja od strane grada, otići ćemo u „Vodovod“ i potpisati sporazum za priključke- objašnjava ona.

Naredni projekat koji finansira Grad Šabac „Ostanimo u školi“ biće realizovan polovinom avgusta. Reč je o radionicama za decu koje treba da ih motivišu da se dalje obrazuju, kako bi sebi obezbedili bolju budućnost.

-Organizujemo radionice za decu da bismo ih motivisali da se dalje školuju. Dolazi nastavnica sa kojom sarađujem i obrađujemo različite teme. Ne možemo ih mnogo naučiti za tih osam- deset radionica, ali mnogo znači druženje te dece, kojih bude nekad i po dvadesetoro. Deca su zadovoljna, zanimljivo im je, a ja volim da radim sa njima i da se družimo. U početku smo radili u prostorijama Mesne zajednice Mišar, a sada radim u mom dvorištu, na otvorenom, u prirodi. Godinama nemam svoj objekat u kome bih mogla deci da pružim bolje uslove i nadam se da će realizacijom nekih budućih projekata biti omogućeno da dobijemo svoje prostorije- navodi Jovanovićeva.

Organizovali su i podele novogodišnjih paketića, a u saradnji sa Asocijacijom „Duga“ paketima su obradovali i siromašne porodice.

-Zadovoljna sam i raduje me što uspevamo da izvedemo tu decu na pravi put. Razgovaramo sa roditeljima i oni uviđaju značaj obrazovanja za budućnost i da njihova deca ne mogu da završe osam razreda i da nakon toga nađu pristojan posao. Deca nastavljaju da se školuju, imamo jednu medicinsku sestru, ekonomiste, keramičare, veterinara, fudbalera koji je igrao za Partizan. Moj sin Blagoje Srdanović završio je prvi razred Srednje poljoprivredne škole u Šapcu, smer zootehničar. Nemamo problematične dece koja su na lošem putu. S druge strane, i romske porodice koje su korisnici socijalne pomoći se trude da budu angažovane u poljoprivredi u letnjem periodu- kaže ona.

Kao udruženje su uključeni u realizaciju akcionog plana grada Šapca i trudiće se da pomognu svim socijalno ugroženim porodicama, ne samo Romima, da poboljšaju uslove života. Sama Dragica bila je angažovana i u projektu The World Wide Fund for Nature (WWF) Srbija, gde je kao Romkinja govorila o tome da je priroda naš najbolji saveznik i da zbog toga moramo da je poštujemo, te da ispravno upravljanje vodama može da ublaži posledice klimatskih promena.

D.Dimitrijević

Exit mobile version