Projekat prekogranične saradnje Srbija- Hrvatska za zaštitu od poplava

Uvodna konferencija u okviru projekta „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save“ (JENTRAP)

Uvodna konferencija u okviru projekta „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save“ (JENTRAP), održana je danas u sali „Cer“ u Hotelu „Sloboda“. Reč je o projektu prekogranične saradnje Srbija- Hrvatska, koji treba da doprinese zaštiti od poplava, a finansira ga Evropska unija, kroz IPA programe. Grad Šabac je nosilac projekta u Srbiji, a partner u okviru ove prekogranične saradnje je Brodsko- posavska županija. Na konferenciji su govorili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Skupštine grada Šapca i predstavnik Grada u Upravnom odboru projekta Nemanja Pajić i župan Brodsko- posavske županije i član projektnog tima Danijel Marušić, a prisustvovali su i predstavnici svih partnera iz Brodsko-posavske županije i grada Šapca.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pozdravio je delegaciju iz Hrvatske i zahvalio na dosadašnjoj saradnji. On je podsetio na sve aktivnosti koje je lokalna samouprava preduzela kako bi se sprečila šteta nastala nakon poplava 2014. godine.

-Preko ovog projekta povezali smo se sa našim komšijama iz Hrvatske, a sve u cilju da nam se 2014. godina više nikad ne ponovi. Povezuje nas zajednički interes koji se ogleda i u saradnji naša dva štaba za vanredne situacije. Grad Šabac je preduzeo niz akcija među kojima je najznačajnije čišćenje kanala i vodotokova drugog reda. Tako smo sprečili plavljenje kanala na plodne oranice naših poljoprivrednika, samim tim višemilionsku štetu na usevima i sačuvali ljudske živote i imovinu- rekao je Zelenović i napomenuo da se nada produbljenju saradnje sa Brodsko- posavskom županijom, za šta postoje zajednički interesi i vrednosti.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić istakao je da je ovo nastavak uspešne saradnje sa Brodsko- posavskom županijom i njihovom razvojnom agencijom i podsetio da su prvi projekat prekogranične saradnje bile „Ruže Lipolista“.

-Za nas je ovo veoma značajno, jer ne želimo da se ponovi 2014. godina i poplave kojih se i sad vrlo dobro sećamo. Na ovaj način dobijamo novu opremu, i, što je još važnije, podižemo svoje kapacitete u smislu edukacije ljudi za postupanje u tim situacijama, pri čemu će biti u prilici da koriste opremu koju tada nisu bii u prilici da koriste. U sklopu projekta, koji traje godinu i po dana, imaćemo zajedničke vežbe sa štabom za vanredne situacije Brodsko- posavske županije i njihovim stručnim ljudima, tako da ćemo razmenjivati iskustva, kao i sa našim partnerima, kao što je Zavod za javno zdravlje- naveo je Pajić.

Član projektnog tima Danijel Marušić istakao je značaj partnerstva sa gradom Šapcem u projektu kojim se preveniraju krizne situacije poput poplava opremanjem nadležnih službi.

-Zavod za javno zdravlje dobija medicinsku opremu, ronilački timovi opremu za ronjenje, čamce sa motorima, timovi za spašavanje iz ruševina opremu u kriznim situacijama za spašavanje ljudi. Očekujem da će nas gradonačelnik i predsednik Skupštine grada Šapca posetiti u narednom periodu i zahvaljujem se partnerima iz Srbije, jer bez njih ovaj projekat ne bismo realizovali- poručio je Marušić.

Vrednost projekta je 444.452 evra, a finansira se sredstvima Evropske unije, iz IPA fondova, u okviru CBC (Cross border cooperation) programa prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija. U realizaciju su uključene i sve nadležne institucije sa obe strane granice: CTR -Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za javno zdravlje Šabac, Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Slavonski Brod, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije. Očekuje se da  će ovaj projekat u velikoj meri doprineti zaštiti od ovakvih prirodnih katastrofa i podići odbrambeni kapacitet celog područja.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version