Program „Igraonica- krenimo sa tri“

vrtic

Strategija obrazovanja nalaže da što veći broj dece predškolskog uzrasta prođe kroz kvalitetne programe i to od treće godine kada je stimulacija celokupnog razvoja deteta najefikasnija, a kao najbolja su se pokazala naizmenična smenjivanja vremena koje dete provodi u vrtiću i vremena tokom koga se dete igra sa vršnjacima i u kućnom okruženju. Trenutno je u Srbiji 48 posto (84 do 177 hiljada) dece uzrasta od 3 do 5,5 godina upisano u vrtić, od čega samo sedam posto pohađa kratke programe. Prema nacrtu Nacionalne strategije za razvoj obrazovanja do 2020. godine potrebno je povećati broj upisane dece na oko 75 posto, što bi značilo povećanje za još 40 hiljada dece. Na teritoriji grada Šapca (seosko i gradsko područje) ima oko 2.600 dece uzrasta od 3 do 5,5 godina. Na gradskom području, vrtić pohađa oko 1.240 dece između 3 i 5,5 godina, koja su uključena u celodnevni boravak u PU „Naše dete“ i oko 150 dece koja pohađaju privatne vrtiće, od kojih je samo jedan registrovan kao predškolska ustanova.

Na seoskom području, već treću godinu, poseban program „Krenimo sa tri“ pohađa oko 300 dece uzrasta 3-5,5 godina u prostorima škola uz pripremne predškolske grupe. Do sada je ukupno na teritoriji grada i sela u Šapcu obuhvaćeno oko 65 posto dece uzrasta 3-5,5 godina. Uključivanjem oko 270 dece na gradskom području u „Igraonicu- krenimo sa tri“ obuhvaćeno je oko 73 posto dece. Obuhvat kratkih programa na teritoriji našeg grada je 22 posto, što je u odnosu na sedam posto na nivou države, značajan pomak.

-Veliki broj dece nam se pridružio, što je stvarno pokazatelj da nam nije bio prioritet samo obuhvat dece koja ne pohađaju pripremni predškolski program, nego će predškolsko obrazovanje da bude dostupno svoj deci u gradu i roditelji su to prepoznali i stupili u saradnju sa nama. Cilj nam je da ovo zaživi, da traje, i da od septembra budemo sigurni da će ovo ući u redovan plan i program naše ustanove- rekla je direktorka PU „Naše dete“ Sandra Mićić.

Cilj programa je da što više dece ovog uzrasta pohađa kvalitetan program, u periodu kad je uključivanje u predškolsko vaspitanje i obrazovanje najkorisnije za dete. PU „Naše dete“ je poslala oko 750 poziva/ anketa roditeljima čija deca nisu uključena u tu ustanovu, na koje se odazvalo 270 porodica, među kojima i oni iz osetljivih grupa. Oko 160 dece su iz porodica gde jedan ili oba roditelja nisu zaposlena.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić posetio je prošle srede vrtić „Snežana“ i tom prilikom istakao da će Grad uvek podržati sve aktivnosti koje su za dobrobit dece.

-Mi predškolskoj ustanovi i vaspitačicama dajemo na čuvanje ono što je nama najvrednije, a to su deca. Briga o deci ne podrazumeva samo njihovo čuvanje, nego i vaspitanje i obrazovanje. Meni je drago da su zaposleni u Predškolskoj ustanovi jako kreativni i da izlaze u susret potrebama roditelja. Grad Šabac će uvek podržavati one akcije koje imaju za cilj edukaciju dece, njihovu socijalizaciju i sve što je potrebno da oni izrastu u velike ljude- podvukao je Pajić.

Ovaj program je rezultat aktivnosti koje se realizuju u okviru Razvojnog plana i Predškolskog programa ustanove kao odgovor na ispitane potrebe i interesovanja roditelja. Program je besplatan za roditelje. Za sada ima 17 grupa u pet vrtića u gradu: „Snežana“, „Sloboda“, „Mladost“, „Pčelica“ i „Đurđevak“ i održavaju se dva puta nedeljno po tri sata.

  1. D.Dimitrijević
Exit mobile version