Priznanje šabačkim humanistima

Prijem za dobrovoljne davaoce krvi u Gradskoj kući

Nastavljajući tradiciju započetu 2004. godine, u Gradskoj kući u sredu je priređen prijem za dobrovoljne davaoce krvi, a u ime Grada Šapca, ručne časovnike višestrukim davaocima krvi uručio je predsednik Saveta za zdravlje dr Jovan Ćirić. On je gostima izrazio zahvalnost na humanosti, altruizmu i spremnosti da pomognu svima kojima je to neophodno.

 

-Grad Šabac na ovaj način zahvaljuje dobrovoljnim davaocima krvi od 2004. godine. To je mali i simboličan znak pažnje i poštovanja, a njihova dela su toliko velika da nemaju cenu. Ovo je način da im se zahvalimo na pomoći najugroženijima, a istovremeno i da apelujemo na sve da slede njihov primer, budu humani i spremni da pomognu jedni drugima- podvukao je dr Ćirić.

Od početka 2018. godine, u skladu sa novim Zakonom o transfuzijskoj medicini,  svake srede u Kulturnom centru akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju Komisija za okupljanje dobrovoljnih davalaca krvi pri Crvenom krstu Šapca i Institut za transfuziju krvi Srbije. Dvanaest najaktivnijih humanista krv je dalo pedeset i više puta i jedan sto puta, a motivi za pomoć su im slični.

Radnik Elektrodistribucije Šabac i dobrovoljni davalac krvi Vladan Matić zahavlio je Gradu na ukazanoj pažnji.

-Verujem da neću pogrešiti ako kažem da su u firmi u kojoj radim 60- 70 posto zaposlenih dobrovoljni davaoci krvi. Ne sećam se kada sam prvi put dao krv, nije sve ni zavedeno, jer je bilo ratno stanje. Apelujem na mlade ljude da se uključe u akcije dobrovoljnog davanja krvi, jer u kritičnim situacijama upravo njihova boca može da bude ta koja nedostaje- naveo je Matić.

Mladen Milović iz Službe za obezbeđenje u Kazneno- popravnom zavodu Šabac prvi put je dao krv sa 18 godina.

-Put od hiljadu milja počinje prvim korakom, tako i davanje krvi do pedeset, pa i sto puta, počinje prvim činom davanja- poručio je Milović.

Prijemu su prisustvovali članovi Komisije za okupljanje dobrovoljnih davalaca krvi pri Crvenom krstu Šabac, predsednik Crvenog krsta Šapca prim dr. Miroslav Popović i koordinator aktivnosti na prikupljanju krvi Zoran Radukić, kao i predsednik Komisije za okupljanje dobrovoljnih davalaca Proka Martinović, koji je zahvalio svim dobitnicima priznanja i pozvao sve, posebno mlade ljude, da pođu njihovim stopama.

Godišnje se u našem gradu sakupi oko četiri hiljade jedinica krvi, a priznanje je do sada je dobilo više od 230 humanista.

D.Dimitrijević

Exit mobile version