Privatizovali su reke i izvore, a sada bi i Sunce i vetar

Privatizacija prirodnih bogatstava se nastavlja. Nakon što su privatizovali naše reke, sada ista ekipa planira da privatizuje i energiju Sunca i vetra.

Mini-hidroelektrane, koje unitštavaju naše reke, lokalne ekosisteme i život ljudi u selima, su izgrađene da bi firme bliske SNS-u, od kojih je dobar deo u vlasništvu Nikole Petrovića – kuma Aleksandra Vučića izvlačile novac.

EPS od MHE dobija manje od 1% potrebne energije, dok sa druge strane beleži ogromne gubitke jer ovim firmama isplaćuje ogroman novac po povlašćenoj ceni. Prevedeno, iz našeg EPS-a se izvlači novac, a pune privatni džepovi bez ikakvog benefita za energetski sistem ali sa razarajućim posledicama za našu prirodu i lokalno stanovinštvo.

Nakon što su Ekološki ustanak i Ćuta poveo borbu protiv MHE,ć i zaustavili dalju izgradnju ovih fabrika novca na uštrb prirode, sada, ista ekipa iz SNS kartela planira dalju privatizaciju obnovljivih energetskih izvora, Sunca i vetra, a time i novu pljačku javnih dobara.

Ministarstvo rudarstva i energetike, na čijem je čelu večita ministarka Mihajlović izdalo je rešenje za izgradnju solarne elektrane snage 300.000 MW i vetro park snage 150.000 MW. Rešenje je izdato firmama koje su povezane sa kumom Aleksandra Vučića.

Osnovna ideja zelenih politika i zelene tranzicije je prelazak na obnovljive izvore energije upravo da bi svi građani od toga imali korist, da bi računi za struju bili manji, a ne veći, da bi Srbija bila energetski stabilnija i nezavisnija od geopolitičkih potresa i, naravno, da bi se zaustavilo globalno zagrevanje koje uništava čitavu planetu.

Zato ćemo sprečiti ovu novu prevaru koju nam spremaju, ali ćemo i u narednim danima prezentovati naš plan.

Stranka ZAJEDNO, napravila je konkretan plan kako da u narednih 8 godina postavimo solarne panele na svaki krov i izolujemo svaku kuću i zgradu. Ovo će građanima drastično smanjiti račune za struju, smanjiti ukupnu potrošnju energije, samim tim i smanjiti zagađenje jer bi količina energije dobijene iz uglja pala na 45% današnjih potreba. Ovo bi značajno uticalo na kvalitet vazduha i zdravlje građana. Uz sve ove benefite, ove dve mere bi obezbedile rast bruto domaćeg proizvoda za 9% godišnje, jer bi bila uposlena domaća operativa i znanje.

Polovina novca potrebnog za postavku solaranih panela, dve milijarde evra, potrošeno je u ovoj kampanji, za kupovinu glasova. Stoga napominjemo da ovo nije nerelan cilj, već veoma izvodljiv, samo ukoliko želimo da pravimo politike i radimo za dobrobit svih građana, a ne samo u korist privilegovane nekolicine.

Više o planu zelene tranzicije građanima će biti prezentovano kroz kampanju „Zeleni talas“ koju pokrećemo u četvrtak.

Medijski tim ZAJEDNO

Exit mobile version