Pritisak na respiratornu jedinicu i dalje veliki

Radno vreme ugostiteljskih objekata i drugih uslužnih delatnosti i danas do 17 sati

U Opštoj bolnici Šabac hospitalizovano je 183 osobe, 15 u respiratornoj jedinici, od kojih je pet intubirano. Dva pacijenta su juče preminula od posledica zaraze kovidom- 19. U prethodnoj nedelji u Šapcu je zabeleženo 646 novozaraženih, u Mačvanskom okrugu 1.400, saopšteno je u ponedeljak posle sastanka Štaba za vanredne situacije u Gradskoj kući.

Trend prema kojem je broj hospitalizovanih ispod 200, a broj prijema i potpusta uravnotežen traje nekoliko dana. Tri zone- infektivno, gudno i interno rade sa kapacitetom od 80 posto, pritisak na respiratornu jedinicu je i dalje veliki, ali opreme ima dovoljno, istakao je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović. U zelenoj nekovid zoni smešteno je 95 pacijenata, u urgentnom prijemu je bilo 43 pregleda i četiri prijema.

-U prijemno- trijažnoj ambulanti zabeleženo je 34 pregleda. Bilo je sedam prijema i devet otpusta, a među hospitalizovanima nema dece. Unazad par dana broj hospitalizovanih je ispod 200. Broj prijema i otpusta je uravnotežen. Infektivno, grudno i interno, tri kovid zone, su na kapacitetima od 80 odsto. Najveći pritisak je na respiratornoj jedinici, gde je među 15 pacijenata pet intubirano, a deset na neinvazivnoj ventilaciji. Imamo dovoljno respiratora. Naši anesteziolozi, lekari i sestre u respiratornoj jedinici obavljaju najveći posao. Čini se da smo zaravnili krivulju, ali videćemo kako smo se ponašali za Svetog Nikolu i kako ćemo proslaviti predstojeće praznike. Ukoliko se ovaj trend nastavi, ja sam optimista da ćemo ovaj talas izgurati uspešno- naveo je dr Popović i apelovao na sugrađane da čuvaju svoje i zdravlje svojih najbližih tako što će za praznike ostati kod kuće.

U odnosu na 830 u gradu i 2.000 u okrugu evidentiranih nedelju dana ranije, prethodna sedmica je nešto povoljnija u epidemiološkom smislu, ocenio je v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković.

-Građani su više poštovali mere, a videćemo u danima pred nama kako smo se ponašali za Svetog Nikolu. Svi smo apaelovali da se poštuju mere i predlozi kriznog štaba da se ovaj praznik ne slavi tradicionalno, da pola Srbije slavi, a pola ide u goste, nego da se obeleži u najužem porodičnom krugu. Očekuje nas i doček Nove godine. Ponovo apelujemo na sugrađane, bez obzira na to kakve mere budu bile na snazi tog momenta, da je proslave u krugu svojih najbližih- napomenuo je dr Vujković.

Ugostiteljski objekti i druge uslužne delatnosti i dalje rade do 17 sati, a ustanove kulture do 21 sat, a odluka o eventualnom produžetku radnog vremena stupiće na snagu tek nakon što bude zvanično objavljena u Službenom glasniku.

D.Dimitrijević

Exit mobile version