Pritisak na „nepodobne“ medije

„Ničija nije gorela do zore“

Možda zvuči nadrealno i verovatno ovo što ću reći mnogi neće razumeti na pravi način ali mediji vode Srbiju u propast. Dodvoravanje i veličanje vođe a satanizovanje svih onih koji se sa njim ne slažu je, u ovom trenutku,  jedini i „istorijski“ zadatak srpskih medija.

Srbija je zemlja koja ima izuzetno „vrednog“ vođu čiji radni dan počinje veoma rano i skoro svakodnevno nekom jutarnjom konferencijom za štampu. I, čini mi se, to je sve što on radi. Ali, potom, na scenu stupaju mediji, ne mogu da kažem novinari jer bi im više odgovaralo ovo novokomponovano ime „Bot“, koji uz brojne odabrane „stručnjake“ i političke analitičare analiziraju svaku njegovu izgovorenu reč i veličaju je „do neba“. Sve to u narednim informativnima emisijama ponavljaju njegovi najbliži saradnici i ministri. Na taj način stiče se utisak da u Srbiji teče med i mleko a podobni mediji (novinari ili botovi) bivaju nagrađeni velikim novčanim sredstvima iz državnog budžeta.

Zakonom o sufinansiranju medija otvorila se mogućnost da tek stvoreni portali i produkcije, čiji su vlasnici podobni režimu, „pokupe“ velike pare sa sumnjivim projektima i sumnjivim načinom prezentovanja tih projekata. Međutim, finansiranjem ovakvih medijskih sadržaja stvara se lažna slika kako Država brine o medijima u Srbiji a većina „slavodobitnika“ traje koliko i pare za njihov projekat.

Oni drugi, doduše malobrojni, mediji koji iskazuju jasnu i opravdanu kritiku aktuelne vlasti izloženi su svakakvim pritiscima, političkim, ekonomskim, sudskim…, i eliminisani su iz konkurencije za finansiranje medija na brutalan način.

Jedna takva, brutalna odluka, doneta je od strane Ministarstva kulture i informisanja na upravo objavljenim rezultatima Konkursa za finansiranje medijskih sadržaja. Obrazloženje kojim je projekat „Podrinskih“ eliminisan iz konkurencije je više nego sramno ali jasno pokazuje da je vlast u Srbiji „svemoguća“ i pokazuje način na koji će se obračunati sa „nepodobnim“ medijima.

Pritisak na „Podrinske“ traje više od godinu dana i postaje sve žešći i brutalniji. Obrazloženje koje je „komisija“ objavila, kao još jedno u nizu upozorenja našoj redakciji, primili smo „k znanju“ svesni svega onoga što će uslediti u narednom periodu. Ali, nećete nas slomiti. Bez obzira hoćete li ili ne ugasiti „Podrinske“ u bibliotekama, istorijskim i brojnim kućnim arhivima ostaće ove novine da svedoče o jednom vremenu i nekim ljudima koji su zarad slave i ličnog interesa prodali budućnost naše dece. A, upravo, zbog te dece mi sve ovo i radimo.

PS.

Poštovani čitaoci, pročitajte pažljivo odluku „Komisije“ i pogledajte registraciju „Podrinskih“ na APR-u.

„Ničija nije gorela do zore“

Exit mobile version