Pritisak na medije koji predugo traje

Redakcija „Podrinskih“ – Saopštenje za javnost

 

Učestale, takozvane, „Konferencije za štampu“ koju organizuju čelnici lokalnog odbora Srpske napredne stranke u Šapcu počele su da eskaliraju u „govor mržnje“ i medijski linč svih onih koji ne misle kao oni. I svaka nova, „Konferencija“, je sve brutalnija ali i besmislenija. Teme, uglavnom, jedan bivši funkcioner i sadašnji narodni poslanik (koji nikako neće da im izađe na „crtu“) i, naravno, „sloboda medija“ (ugrožena u Šapcu).

Kako je ovde reč o školskom primeru „spinovanja“ u kojem isti akteri „vrte” jednu te istu priču i informaciju koja treba da okrene javnost na onu stranu koja odgovara njihovim interesima, redakcija “Podrinskih” je odlučila da se oglasi ovim Saopštenjem u kojem ćemo pokušati da demistifikujemo sve ono što govore čelnici lokalnog GO SNS i visoki državni funkcioneri.

Pa, pođimo redom.

Lažne „Konferencije za štampu“

Od gubitka izbora, 2016. godine, šabački naprednjaci su počeli da organizuju neformalne sastanke sa pojedinim medijima koji se svakako ne mogu nazvati „Konferencija za štampu“ već „zakupljeni termin“.

Zašto?

Zato što se ti „zakupljeni termini“ organizuju pod velom tajni, konspirativno, i na njih se ne pozivaju novinari tri relevantna šabačka medija: „Glas Podrinja“, RTV Šabac i „Podrinske“. Time (spinovanjem) se stvara lažna slika o „medijskom mraku“ u Šapcu.

Zašto?

Zato što, posle silnih laži koje se izriču i objavljuju u „zakupljenim terminima“, neki „slobodomisleći“ novinari postave i neko razumno pitanje na koje dotični naprednjački funkcioner ne ume da odgovori ili kaže takve gluposti da ispadne smešan. Pa posle mora da se pravda da je to zlonamerna montaža.

Naravoučenije:

U Šapcu ne postoji „medijski mrak“. Osim u spinovanim izjavama šabačkih naprednjaka. Mediji koji su na „crnoj listi“ profesionalno, objektivno, odgovorno i kritički izveštavaju javnost i građane Šapca o svim, za njih, važnim stvarima i događajima. To što u tim medijima nema aktivnosti šabačke Srpske napredne stranke isključiva krivica je na liderima te stranke koji ne dozvoljavaju ni jednom svom članu da bilo šta kaže i odgovori na pitanje koje mu, recimo „Podrinske“ postave.

Gušenje umetničkih sloboda

Redakcija „Podrinskih“ najoštrije osuđuje napad dvojice čelnika šabačkog GO SNS i visokih državnih funkcionera, izrečenih na jučerašnjoj „Konferenciji za štampu“, na naše kolege Nenada Kulačina i Marka Vidojkovića, autore i voditelje humorističke emisije „DOBAR, LOŠ, ZAO“.  U godini velikog jubileja, 50 godina „Čivijade“ u Šapcu, pomenuti novinari daju veliki doprinos razvoju „čivijaškog duha“ koristeći aktuelne teme iz društvenog i političkog života. To što su u njihovim emisijama u fokusu jedne te iste ličnosti nije njihova krivica već ozbiljno pitanje za psihijatre, psihologe, sociologe… Takođe, to što su za maskotu emisije izabrali baš magarca a ne, recimo, leptira je njihovo uređivačko pravo. Međutim, to što se neki, posle objavljene njihove izjave, „prepoznaju“ u toj maskoti je, takođe, njihovo pravo…

Zakon

Na kraju želimo da potsetimo građane i čelnike GO SNS-a na dva člana Zakona o javnom informisanju koja jasno i doslovce obesmišljavaju sve pomenuto na jučerašnjoj konferenciji za štampu:

Sloboda javnog informisanja

Član 4

Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri.

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Fizički napad na urednika, novinara i druga lica koja učestvuju u prikupljanju i objavljivanju informacija putem medija kažnjava se na osnovu zakona.

Sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava, kao ni uticajem i kontrolom nad sredstvima za štampanje i distribuciju novina ili mrežama elektronskih komunikacija koje se koriste za distribuciju medijskih sadržaja.

 

Položaj nosilaca javnih i političkih funkcija

Član 8

Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja.

 

Za redakciju “Podrinskih” Ivan Kovačević

Exit mobile version