Priroda vas zove!!!

Promocija našeg Cera

Planinari iz nekoliko društava prošlog vikenda učinili su nas ponosnim promoterima naše prelepe planine Cer. Iako smo ovaj put pokušali da ovaj zadatak preuzmemo od naše drage Ane Pavlović i našim gostima učinimo ovaj dan posebnim smatramo da smo zadatak dobro odradili. Učili smo od najboljih.

Inače naša draga Ana je prvi stručni vodič na planini Cer i promoter vrednosti, istorije i svih lepota naše planine. Naravno, Ana zaslužuje poseban tekst od nas i sa zadovoljstvom ćemo je predstaviti našim očima.

Planinari iz društava: „Vis“ Lazarevac, „Malci“ Lazarevac, „Ćira“ Lajkovac i „Oštra čuka“ Soko Banja bili su naši gosti i naravno puni utisaka vratiće se ponovo jer jedan dan je malo da se naša planina predstavi onako kako zaslužuje.

Staza je duga 14km od Radovašnice do Krstova, zatim Kosanin grad i nazad u dom.

Ovim tekstom želimo da ponovo pozovemo sve ljubitelje prirode da nam se pridruže u šetnjama na našoj planini Cer.

Prilično šumovita, poseduje najviše bukvinog, hrastovog i grabovog drveta i svi oni su zaslužni za svež i čist vazduh. Veruje se da je Cer dobar za rehabilitaciju pacijenata sa nekim oblikom neuroze ili depresije. Svi znamo da je kretanje lek a Cer je idealan za šetnju koja leči dušu.

Našim drugarima smo predstavili jednu od staza a na Ceru ih ima dosta. Neke od njih su i: Šumska staza, Rimska staza, staza slave i pobede…

Manastir Radovašnica

Cer je obavezna stanica za sve poklonike verskog turizma, međutim ko pored prirode voli da vidi i nauči nešto o našoj istoriji i religiji tu su brojni manastiri.

Jedan od manastira koji smo posetili je Manastir Radovašnica. Podignut u 13. veku, smatra se zadužbinom Nemanjića a prvobitna crkva podignuta je u vreme vladavine kralja Dragutina. Vremenske prilike mu nisu bile naklonjene pa je u jednom trenutku manastir potpuno uništen. Nemci su smatrajući da se u prostorijama nalaze Četnici, prvo opljačkali a potom srušili do temelja Radovašnicu. Crkva Pokrova Presvete Bogorodice izgrađena je 1988. god. Kod Radovašnice je očuvan i izvor za koji se smatra da je lekovit. Naravno, naši drugari planinari su se napili vode i umili na izvoru.

Raspoloženi za pešačenje i planinarenje kroz ceo put nas je vodila zadivljujuća istorija i podsećanje na slavnu prošlost.

Sledeća destinacija je bila Kosanin grad. Na planini Cer nastala je legenda o caru Trojanu i njegovih pet kćeri. Kosani, Koviljki, Vidi i Soki. Po njima su dobili imena gradovi. Kosanin grad, Soko grad, Koviljača, Vidin grad. Petoj kćeri ime je bilo Draga. Postoje dokazi da su Rimljani na Ceru podigli svoja vojna utvrđenja Trojanov grad i Kosanin grad.

Značaj strateškog položaja Cera u vidu je imala i Vizantija koja je podigla osmatračnicu Konjuša sa pogledom na Srem, čiji se ostaci takođe mogu videti na najvišoj tački Trojanovog i Kosaninog grada koja se prepisuju mitskom caru Trojanu.

Po povratku u dom planinari su imali mogućnost da naprave prelepe fotografije. Ugođaj su pravila brojna stabla, lagane deonice za šetnju i prelepi vidikovci.

Planinarski dom Lipove vode se nalazi na prostranoj planinskoj zaravni i zajedno sa Šančinima čini jedinstvenu prostranu celinu sa svojim biljnim svetom. Na nadmorskoj visini od 620m i najvišim vrhom 689m/nv proglašena je za šumu sa posebnom namenom, a zbog svoje važnosti koju je imala u toku Cerske bitke ima karakteristike istorijskog mesta.

U našem domu planinare je dočekao vruć čaj i kafa, bilo je tu i nekih poslastica i naravno kao pravi domaćini uputili smo im pozivnice za povratak na naš Cer. Obećali su povratak u većem broju a mi ćemo se potruditi da im pokažemo još dosta lepota i znamenitosti naše planine.

Dragi naši sugrađani, ne morate imati planinarsku opremu da biste prošetali stazama Cera. Neka vam Cer bude dobar i pravi razlog za beg iz grada.

Dođite, prošetajte, udahnite svež vazduh i napravite dobru fotografiju sa moćnim prizorom u pozadini.

PRIRODA VAS ZOVE!!!

PSD Cer

Exit mobile version