Prioritet ulaganje u obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila Šabac

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike dr Zorana Mihajlović posetila je u petak Šabac. Na sastanku u Gradskoj kući sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem, gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem i narodnim poslanikom dr Bobanom Birmančevićem, bilo je reči o projektima u oblasti energetske efikasnosti.

Kako je istakla ministarka, prioritet je ulaganje u obnovljive izvore energije, a projekti u vezi sa tim biće pokrenuti u narednih nekoliko meseci u gradovima Srbije. Šabac je pokazao da je spreman da bude jedan od tih gradova, a ulaganje u energetsku infarstrukturu je uslov za dolazak investitora, ocenila je Mihajlovićeva.

-Ovo je moja prva zvanična poseta nakon što Šabac ima novog gradonačelnika i drago mi je da sam ovde. Prethodnih godina su se ljudi žalili da je prethodni gradonačelnik delio ljude prema stranačkoj pripadnosti i nije hteo da ulaže tamo gde su građani podržavali Srpsku naprednu stranku, te je to bio razlog čestih dolazaka u Šabac. Pokušavala sam da objasnim svima da je najvažnije da činite sve za građane i građanke, bez obzira na njihovu političku opredeljenost ili to da li uopšte imaju potrebu da se politički angažuju. Upoznala sam ceo tim gradonačelnika, govorili smo o drugim temama u oblasti energetike i rudarstva. Sada ćemo mnogo aktivnije i više da radimo na tome da sva domaćinstva dobiju mogućnost da uz subvencije zamene stolariju, prozore, vrata. To je nacionalni interes i cilj, da ne trošimo više energije nego što moramo. Zašto bi nam računi bili tako visoki ako ne moraju da budu? Govorili smo o obnovljivim izvorima energije. Hoćemo da cela Srbija ili bar određeni procenat krovova u Srbiji, imaju solarne panele, da, ukoliko na neku zgradu stavimo solarne panele, naš račun za električnu enegrgiju će biti niži, koristićemo zeleni izvor energije, uštedećemo i za naredni mesec. Kao država ćemo tako biti na dobitku. U narednih mesec- dva to ćemo pokrenuti u nekim gradovima Srbije, a Šabac je jedan od gradova koji ima spreman tim za realizaciju- naglasila je Mihajlovićeva i dodala da će „podržati novu gradsku vlast i svaki projekat koji može radiće zajedno“.

Ona je podsetila da je u putnu infrastrukturu u prethodnih nekoliko godina uloženo više od 10 milijardi dinara, u grad gotovo milijardu dinara, uglavnom u lokalne puteve.

Krasavac je rekao da je poseta ministarke dokaz za njega dokaz da se Mačvanski upravni okrug i Šabac kao njegovo sedište nalaze u velikom investicionom ciklusu i privrednom fokusu Republike Srbije.

-Završetkom radova na započetom autoputu, mostu, brzoj saobraćajnici Šabac- Ruma i  Šabac- Loznica postajemo jedna od najpoželjnijih destinacija za privlačenje privrednih subjekata, jedan od najznačajnijih gradova u zapadnoj Srbiji. Ulaganjem u sektore rudarstva i energetike, prvenstveno poboljšanaje elektroenergetske mreže i gasnih kapaciteta, tim sutra potencijalnim investitorima dajemo povoljnije i bolje uslove za njihovo funkcionisanje. Tim gestom ćemo doprineti ubrzanom razvoju okruga, lokalnih samouprava i grada Šapca. Ulaganje u energetsku efikasnost, restriktivno korišćenje energetskih resursa države, običnom čoveku će omogućiti da promeni stolariju, izgled kuće, da ima novu fasadu i drugo. Ovim projektom Grad Šabac pokazuje da postaje istinski partner svojoj državi, zahvaljujući novom gradonačelniku, što nije bio u prethodnom periodu- naveo je Krasavac.

Gradonačelnik je podvukao da se nada da će ministarka dolaziti bar jednom u dva meseca da prati realizaciju partnerskih projekata sa Gradom.

-Potpredsednica Vlade je istinski prijatelj Šapca, to je pokazala nebrojeno puta do sada i mi smo na tome veoma zahvalni. Očekujemo veliko ulaganje u narednom periodu u poboljšanje uslova za običnog čoveka, obično domaćinstvo i to je interes države. Grad Šabac je napokon postao partner svojoj državi i zajedno sa ministarstvom i Vladom pravimo Šabac- grad budućnosti. Siguran sam da ćemo razvojem industrijske zone, dovođenjem velikog broja investitora, velikim infrastrukturnim ulaganjima, omogućiti boljitak za svakog građanina. Očekuju nas velike povlastice zahvaljujući partnerstvu grada i države, kako bi sugrađani mogli da na kvalitetniji, bolji i jeftiniji način koriste obnovljive izvore energije i vide benefit od Gradske uprave- poručio je Pajić.

Birmančević je istakao da se pokazalo u prethodnim godinama, „od 2012. do danas, da sve što ministarka obeća jednostavno uradi“.

-Sve to je zasnovano na realnim izvorima finansiranja i poštenom odnosu prema građanima. U obavezi smo da obećanja građana ispunimo. Dolazak ministarke najavljuje svetlu budućnost za građane kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, iskorišćavanje geotermalnih izvora, sunčeve energije, biomase. Sve što su drugi primenjivali ranije, mi ćemo primeniti u Šapcu, jednom od najuspešnijih gradova po energetskoj efikasnosti. Šabac je prvi u „zelenim“ projektima i računamo da ćemo uz podršku ministarke biti top destinacija za investitore i ići krupnim koracima napred- zaključio je dr Birmančević.

D.Dimitrijević

Exit mobile version