Prioritet nam je da budemo odgovorni, ali i da publici pokažemo da smo tu

Direktorka Šabačkog pozorišta Milena Minja Bogavac

Od kada je počela pandemija, Šabačko pozorište se svim snagama trudi da iz vanrednih okolnosti izvuče najviše moguće, u datom trenutku. Tokom vanrednog stanja i karantina bili su vrlo aktivni u deljenju sadržaja na internetu, podseća direktorka Milena Minja Bogavac.

-Pored snimaka naših predstava, takođe smo producirali i podelili veb seriju „Pričoteka“ namenjenu deci. Naši glumci su je snimali, u svojim domovima, kamericama na mobilnim telefonima, a serijal se sastojao od minijaturnih „ad hoc“ predstava, nastalih po adaptacijama poznatih bajki. Na ovaj način, trudili smo se da radimo u karantinu, da dovedemo pozorište u svaku dečiju sobu, ali i da obezbedimo male honorare za naš prošireni ansambl, odnosno mlade šabačke glumce, koji u ovom periodu nisu imali drugih prihoda. Kada je ukinuto vanredno stanje, organizovali smo manifestaciju „Grad je pozorište“ i pod devizom „Ceo Šabac je pozorinica“ odigrali pet predstava na otvorenom. Ulaz je bio slobodan, tako da je ovaj mini- festival na različitim gradskim lokacijama, bio neka vrsta poklona našim sugrađanima- kaže Milena Bogavac za „Podrinske“.

Šabačke ustanove kulture ponovo pred izazovima vanredne situacije

Epidemija kovida-19 svima je izmenila živote, a ta promena u institucijama kulture osetila se na poseban način i zahtevala mnogo prilagođavanja. Rukovodstva i zaposleni redovno su pratili preporuke i savete kako da se posetioci ponašaju pri dolasku, a onda je usledilo „zaključavanje“. Tokom perioda vanrednog stanja, sugrađani su ostajali u svojim domovima, a mnoge ustanove kulture sa nestrpljenjem čekale da im otvore svoja vrata. Kako nisu mogle da se sretnu sa njima, spas su potražile u digitalnom svetu koji je, često kritikovan kao uzrok otuđenja među ljudima, konačno dobio priliku da pokaže da može da ih spaja. Željni kulturnih sadržaja, Šapčani su mnoge, upravo zahvaljući šabačkim ustanovama kulture koje su ih učinile dostupnim, uspevali da nađu upravo na društvenim mrežema. U Šapcu je ponovo vanredna situacija, ali staro iskustvo može da pomogne da se smisle novi načini za komunikaciju sa onima kojima kultura nije luksuz, već potreba.

Napominje i da su u toku prve vanredne situacije na lokalu snimili edukativni veb serijal „Generacija Z“ u kom igraju članovi i članice Omladinskog kluba.

-Ova serija zapravo je bila „vanredna verzija“ istoimene omladinske predstave na kojoj ćemo nastaviti da radimo čim se ponovo steknu uslovi. Zatišje u epidemiji iskoristili smo za umanjeno izdanje 5. Pozorišnog proleća, gde smo pokazali da, uprkos svemu, možemo da sačuvamo instituciju takmičarskog festivala kakav Šabac zaslužuje- navodi Bogavac.

Ubrzo je izašla i premijera predstave „Radio Šabac“ kojom je otvorena sezona pod naslovom „Nova normalnost“, sezona u čijem centru se nalazi strogo poštovanje svih mera i propisa za organizaciju kulturnih programa.

-Tako se u „Novoj normalnosti“ naše predstave igraju u sali popunjenoj do trećine svog kapaciteta, na ulazu se dezinfikujemo i merimo temperaturu, a obaveza publike, tehničara i organizatora je da sve vreme nose maske. Druga premijera u sezoni bila je premijera predstave „Lift“ nastale u koprodukciji našeg pozorišta, Scene Maska i Smotre umetnosti Mermer i zvuci. Ona je premijerno odigrana u Aranđelovcu, dan nakon premijere „Radio Šapca“, a nekoliko dana zatim i na našoj sceni, uz poštovanje svih mera i saglasnost Zavoda za javno zdravlje- naglašava direktorka Šabačkog pozorišta.

Ipak, kada se epidemija razbuktala, morali su malo da uspore sa aktivnostima, probama i programima, a najveći problem je nedostatak sredstava da redovno testiraju glumce.

-Bez testiranja moramo da obustavimo aktivnosti na svaku sumnju da u kolektivu imamo zaražene. Iskreno se nadamo da će naši osnivači naći načina da nam u ovome pomognu, jer je redovno testitanje glumaca o trošku osnivača praksa koja je uspostavljena u većini drugih gradova. Planovi su nam da pokušamo da odigramo neku predstavu u matine terminu, ako za to dobijemo dozvolu od nadležnih službi, ali i da ovaj zastoj u redovnoj produkciji iskoristimo za rešavanje drugih, tekućih stvari u ustanovi, nevezanih za redovne programe i probe. Nadamo se da će sva pitanja „Nove normalnosti“ ostati za nama, u sezoni sa ovim naslovom i da ćemo, uprkos svim poteškoćama, uspeti da realizujemo bar deo planiranih predstava i programa- poručuje Bogavac.

Ukoliko ne bude tako, intenziviraće svoju onlajn komunikaciju s publikom. „Sada nam je prioritet da budemo odgovorni, ali i da publici pokažemo da smo tu. Ne verujemo da postoji „normalnost“ bez pozorišta, pa ma kako nova i drugačija ona bila“, zaključuje direktorka Šabačkog pozorišta.

D.D.

Exit mobile version