Prijem za najuspešnije mlade matematičare

Šabački osnovci, učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ i OŠ „Vuk Karadžić“, ostvarili su izvanredne rezultate na Republičkom takmičenju iz matematike u Subotici. Iako mladi, Dušan Beguš, Marija Savić, Dušan Mišković, Milica Damnjanović, Bogdan Delić, Maša Đurić i Milica Mirković, već imaju velike planove, koje će svojom upornošću, istrajnim radom, trudom i zalaganjem, sigurno ostvariti. Na prijemu koji je u četvrtak u Gradskoj kući za njih organizovao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović preneli su svoje utiske sa takmičenja i priprema, ali i razgovarali o tome gde sebe vide u budućnosti.

Učenik osmog razreda Dušan Mišković je još prošle godine pokazao zavidno znanje iz fizike i matematike. Zahvaljujući postignutom rezultatu stekao je dodatne bodove za upis u odeljenje Matematičke gimnazije koje okuplja dvadeset najboljih učenika iz Srbije.

-Predstoji mi prijemni ispit za upis u Matematičku gimnaziju u Beogradu u junu. Nakon gimnazije razmišljam o Elektrotehničkom ili Prirodno- matematičkom fakultetu. Zanimaju me fizika i programiranje. Iz fizike sam se kao sedmak plasirao na Srpsku fizičku olimpijadu i osvojio nagradu u kategoriji osmog razereda, a u šestom razredu sam se plasirao na Republičko takmičenje iz programiranja- rekao je Dušan.

Ni Maši Đurić ovo nije prvo priznanje. U šestom razredu je osvojila prvu nagradu na Republičkom takmičenju iz fizike i drugu na Republičkom iz matematike.

-Tad sam osvojila i prvu nagradu na „Arhimedesu“. U sedmom razredu sam osvojila prvu nagradu na Dopisnoj olimpijadi, a drugu na Internet olimpijadi. Ozbiljno smo se pripremali, očekivali smo i bolji rezultat. Volela bih da upišem Matematičku gimnaziju i sve ove nagrade mi puno znače- navela je ona.

Bogdan Delić, jedini iz OŠ „Vuk Karadžič“, osvojio je drugu nagradu na Republičkom iz matematike.

-Nisam očekivao prolaz na Srpsku matematičku olimpijadu, pošto su zadaci bili teški, ali

uspeo sam. Predstoje mi pripreme za takmičenje koje će biti 21. maja- kaže on.

Nastavnik Mioljub Isailović je istakao da je izuzetno ponosan na posvećenost i rad učenika, koji svoje znanje ne crpe iz isključivo iz knjiga, nego se trude da koriste sve što im je dostupno kako bi proširili vidike. On je pohvalio njihovu zrelost i svest o tome da se do uspeha može stići isključivo radom, podsetivši da je Matematički kamp, koji se već deset godina organizuje u OŠ “Nikolaj Velimirović“ postao stecište talenata, što potvrdjuju susreti učesnika kampa iz različitih gradova na takmičenju u Subotici.

Gradonačelnik je obećao da će se Grad potruditi da im omogući najbolje uslove za rad.

-Ja sam zaista počastvovan što sam imao priliku da ugostim naše najbolje matematičare. Broj nagrada koje su osvojili pokazuje da su vredno radili sa svojim nastavnicima i roditeljima. Da ne bismo našu najbolju decu i ljude koji žele više da rade prepustili samo slučaju i njihovom ličnom entuzijazmu, dužni smo da napravimo sistem koji funkcioniše, sistem koji će omogućiti da uspešna deca, njihovi roditelji i nastavnici imaju podršku, kako nam se ne bi dešavali uspesi na nivou incidenta. Uspesi u Šapcu će u budućnosti biti pravilo i zato smo doneli odluku da gradimo Naučni centar na Letnjikovcu i omogućimo najkvalitetnije uslove za svu decu koja žele da rade više- podvukao je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version