Prijem za dobrovoljne davaoce krvi

Tradicionalno, nagrade dobrovoljnim davaocima koji se na ovaj humani čin odlučili više od 50 puta, uručuju se u Gradskoj kući 12 godina unazad. Prvi put je svečani prijem za njih priređen 2004. godine, a od ove godine uvedene su i nagrade za sve koji su krv dali više od 100 puta. U ponedeljak, na prijemu u Gradskoj kući, predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić i član Gradskog veća dr Branko Vujković uručili su ručne časovnike i zahvalnice ovim humanim ljudima. Među njima je bilo njih devet koji su krv dali više od 100, i njih 13 koji su krv dali više od 50 puta. Obraćajući se prisutnima, Pajić je izrazio zadovoljstvo što zahvaljujući njihovoj humanosti grad Šabac nema problema sa nestašicom krvi.

-Zahvaljujući ovim ljudima su spašeni mnogi životi. Izračunali smo da su kroz ovu prostoriju prošli ljudi koji su ukupno dali preko tri hiljade jedinica krvi, što samo govori koliko je to spašenih života i koliko je hrabrosti i humanosti bilo u ovoj prostoriji. Odlučili smo da kao grad podržimo i one koji po stoti put daju krv. Nastavićemo da i u budućnosti podržavamo dobrovoljne davaoce krvi- naglasio je Pajić.

Nagrađene dobrovoljne davaoce povezuje zajednički motiv- humanost i želja da pomognu, kao i svesnost da malo njihovog izdvojenog vremena nekome može spasiti život.

Miroslav Mihailović iz Majura krv je dao 100 puta, a prvi put je to učinio sasvim slučajno.

-Počelo je sasvim slučajno. Bila je nesreća u Zemunu kada se voz u tunelu sudario. Tom prilikom sam se zatekao u Beogradu i nisam mnogo razmišljao, odmah sam otišao i dao krv. Nadam se da ću moći još neko vreme da budem davalac, jer mi mnogo znači osećaj da sam nekome pomogao. Imam sina i unuka koji će nastaviti mojim stopama- kaže Miroslav.

Zoran Radaković je krv dao 138 puta, prvi put u vojsci, ’76  godine, da bi se ’78 zaposlio u „Zaštiti bilja“.

-Tu je već bila jedna grupa dobrovoljnih davalaca, kojoj sam se priključio. Sad radim u PU Šabac i rado učestvujem u svim akcijama koje se organizuju. Imam i sina koji je dao krv 25 puta, ja ću do 150 puta, pa ću malo da predahnem- iskren je Zoran.

Stojiša Gavrić je četvrti u šabačkoj opštini po davalaštvu. Dragocenu tečnost u četvrtak je dao 144. put. Počeo je sa 18 godina, kada mu je drug ozleđen u saobraćajnoj nesreći i smatra da svako ko je zdrav i spreman treba da bude dobrovoljni davalac. Stamenko Ličanin, kome je davalaštvo ukorenjeno u porodici (troje dece i supruga su redovni dobrovoljni davaoci), pozvao je sve koji su u mogućnosti da dođu 28. juna u Maove na tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva.

Zoran Radukić, koordinator aktivnosti dobrovoljnog davalaštva u Crvenom krstu Šabac, podsetio je da je prvi prijem za dobrovoljne davaoce organizovan 2004. godine, kada je u Gradskoj kući obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

-Punih 12 godina se dodeljuju nagrade dobrovoljnim davaocima krvi koji su 50 puta dali krv. Od ove godine se nagrađuju i oni koji su više od 100 puta dali krv, što će biti tradicija i u narednom periodu. Primećujemo da se svake godine povećava broj dobrovoljnih davalaca krvi, naročito mladih, koji su veoma zainteresovani za akcije ovog tipa u srednjim školama, što znači da podležu pozitivnom uticaju škole, porodice i okoline- zaključio je Radukić.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version