Prijem u Gradskoj kući povodom „Dana Mihaila Đurića“

15203209_1846047985682392_6632627998272413263_n

Povodom pet godina od smrti znamenitog Šapčanina i filozofa Mihaila Đurića, Grad Šabac i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizovali su program „Dan Mihaila Đurića“, a u organizaciju su se uključile Šabačka gimnazija i Biblioteka šabačka. O životu, liku i delu jednog od najumnijih ljudi 20. veka govorili su njegovi saradnici.

Na prijemu u Gradskoj kući, kome su prisustvovali predstavnici obrazovnih i kulturnih ustanova grada, kao i gosti iz Beograda, dogovoreno je da se oformi organizacioni odbor koji bi preduzeo konkretne korake kako bi sećanje na Mihaila Đurića bilo uobličeno tradicionalnom manifestacijom. Sastanku su prisustvovali i redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Jovica Trkulja, akademik prof. dr Danilo Basta,  prof. dr Ilija Marić i profesor Fakulteta političkih nauka dr Časlav Koprivica.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da je obaveza Grada da neguje uspomenu na velikane koji su svojim radom i delom zadužili ne samo Šabac, nego i celu zemlju.

-Mihailo Đurić je dao izuzetan doprinos razvoju filozofije i prava u Srbiji u modernom dobu. Kao profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, Mihailo Đurić ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj društvenoj misli 20. veka. Šabac je grad koji može da se ponosi znamenitim ličnostima i koji brine o svojim velikanima, grad u kome se neguje sloboda govora i misli, kojoj je i sam Đurić težio- naveo je Zelenović i dodao da je ideja da „Dan Mihaila Đurića“ postane tradicionalna manifestacija, koja će se jednom godišnje održavati u Šapcu.

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Jovica Trkulja sarađivao je sa Đurićem pred kraj njegovog života, kao urednik prilikom pripreme 12 tomova Đurićevih sabranih dela. On je podržao inicijativu grada da se oduži svom velikanu.

-Pravni fakultet je sa velikim zadovoljstvom prihvatio inicijativu koja je došla iz Šapca da se Đurić tešnje veže za svoj grad, jer se decenijama unazad bavimo naučnom baštinom i pokušavamo da iz zaborava izvučemo velika imena našeg fakulteta, među kojima je i njegovo, i približimo ih generacijama koje dolaze. Zajedno smo došli na ideju da se organizuju dani posvećeni ovom velikanu, kojim će se prikazati životni i naučni put protkan filozofijom, sociologijom i pravom- podvukao je Trkulja.

Direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković rekla je da će ta škola kabinet namenjen društvenim naukama nazvati po Đuriću, te da će pokrenuti inicijativu da se uz podršku Grada u holu škole postavi bista ovog filozofa. U budućnosti, saglasili su se prisutni, jedna od ulica u gradu bi mogla da ponese njegovo ime. Naredni broj časopisa „KOD 21“ biće posvećen ovom akademiku, a u njemu će se naći tekstovi sa predavanja održanih u okviru „Dana Mihaila Đurića“.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version