Prijem i podela ugovora preduzetnicama u Gradskoj kući

Dogovoreno formiranje Saveta za žensko preduzetništvo

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović organizovao je u sredu u Gradskoj kući prijem i podelu ugovora o jednogodišnjem finansiranju usluga računovođe za 26 žena preduzetnica koje su svoj posao započele u 2016. godini. Do sada je 70 žena na teritoriji grada registrovalo svoje radnje, a na prijemu je dogovoreno da se formira Savet za žensko preduzetništvo, koji bi omogućio promociju i razvoj njihovih poslovnih ideja.

Zelenović je čestitao preduzetnicama koje svoje biznise uspešno nastavljaju u ovoj godini i istakao da je finansijska pomoć u iznosu od 50 evra mesečno kroz ovu konkretnu meru način da Grad pokaže da mu je stalo da se žensko i uopšte, preduzetništvo u Šapcu, podigne na viši nivo.

-Do sada je 70 žena preduzetnica registrovalo svoje radnje i mi očekujemo da se ove godine taj broj poveća. Dogovorili smo se danas da formiramo Savet za žensko preduzetništvo, kako bismo promovisali njihov rad i motivisali i druge žene da preuzmu život u svoje ruke i na najbolji mogući način razvijaju svoje poslovne ideje- naveo je Zelenović i dodao da je jasan pokazatelj da je Šabac dobro mesto za investicije i razvoj biznisa porast prihoda od poreza na zarade.

U prva tri meseca ove, u odnosu na isti period prošle godine, u Šapcu ima 1.500 zaposlenih više, čemu je značajno doprineo, pored razvoja ženskog preduzetništva, i Privredni savet grada Šapca.

Najmlađa preduzetnica kojoj je uručen ugovor, Sanja Tadić, ima 25 godina, i u avgustu prošle godine otvorila je salon lepote. Iako trenutno radi sama, zbog povećanja obima posla od 1. juna zaposliće još jednu radnicu, a pomoć Grada na putu da proširi posao joj mnogo znači.

Nasuprot njoj, Dragica Anđelković, po struci konobar, zbog gubitka posla u zrelim godinama, odlučila je da otvori trgovinsku radnju za prodaju polovne garderobe iz uvoza.

-Pomoć Grada će mi mnogo značiti, budući da u Šapcu ima mnogo prodavnica te vrste. Odlučila sam se u poznim godinama za ovu delatnost, zato što ne mogu da dobijem posao u struci, a volim komunikaciju sa ljudima, koja je deo mog posla- objasnila je Anđelkovićeva.

Aleksandra Petrović iz Šapca otvorila je stomatološku ordinaciju „In dental“ u maju prošle godine.

-Pomoć Grada je značajna, jer pokrenuti sopstveni biznis nije lako. Trenutno sam zadovoljna obimom posla, jer je stomatološka praksa malo specifična, tako da ljudi dolaze uglavnom na preporuku. Strpljivo ću čekati da se posao dalje razvije- kaže Petrovićeva.

Preduzetnice kojima su uručeni ugovori svoje profesionalno usmerenje pronašle su uglavnom u proizvodnim, trgovinskim i uslužnim delatnostima. Saglasne su da je podrška na početku veoma bitna, jer je tada najteže savladati potencijalne prepreke, a većina njih je otišla korak dalje i sada su na pragu proširenja posla i zaposlenja novih radnika.

D.Dimitrijević

Exit mobile version