Prijavite se za „Videlo“- školu kreativnog medijskog izražavanja za mlade

Radionica u okviru „Vinaverovih dana evropske kulture“

Edukativni program „Vinaverovi dani evropske kulture“ zaokružiće završetak konkursa kreativnog pisanja i početak rada na projektu medijske edukacije „Videlo“- školi kreativnog medijskog izražavanja za mlade“, na kojem će se srednjoškolci upoznati sa osnovama savremene medijske kulture i početi rad na usavršavanju svog glasa u javnosti. Realizuje se u saradnji Edukativnog centra „Biopolis“ i Biblioteke šabačke, a u okviru manifestacije „Vinaverovi dani“. Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na radionicu koja će se održati u subotu, 25. maja, od 12 do 18 sati, u Dvorani „Vinaver“ u Biblioteci šabačkoj.

Autorka projekta „Videlo“ je Marija Ratković, teoretičarka umetnosti i medija, publicistkinja, kolumnistkinja. Ona je istakla da medijsko izražavanje nije samo pisanje, već i snimanje priča za digitalne medije u formi videa ili serije fotografija. Navela je da ne žele da glas novih generacija i zanimljive priče ostanu u školskoj klupi, nedovršne, u skicama, nedovoljno artikulisane, na privatnim profilima, negde „među nama“. Ideja je da medijski profesionalci pomognu mladima da se izraze- da nauče koji tekst je najčitaniji, kako se piše naslov a kako caption, šta je alt txt, koja je razlika između taga i #hashtaga, kome su bitni podnaslovi H1 H2 i H3, koje slike smeju da se koriste i zašto su bitni potpisi, zašto brojimo reči, kako se montira a kako se kadrira, šta je zabranjeno, šta dozvoljeno snimati.  Radionica je namenjena mladima od 13 do 19 godina, uključenim ili zainteresovanim za aktivno učešće u zajednici (sport, muzika, umetnost, ekologija…). Najuspešniji medijski tekstovi (novinski članci, reportaže, kolumne, video radovi i galerije fotografija), prema odluci uredničkih timova portala uključenih u rad projekta, biće objavljeni na odgovarajućim regionalnim medijskim portalima.

Prijave kroz formular na linku  otvorene su do 25. maja, ili po dolasku, na dan radionice.

Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka medija i kolumnistkinja, sa interdisciplinarnim obrazovanjem iz humanistike, nauke i umetnosti. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija, najviše piše. Tekstovi objavljivani u časopisima Vice, Elle, Noizz, Peščanik, Vreme, Grazia, Before After… Piše za film, televiziju i pozorište. Jedna od osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju – Biopolis.

Više detalja o samom projektu, ali i načinu prijavljivanja može se pronaći na linku: https://videlo.typeform.com/to/ZTRvPA

Exit mobile version