Preti li Mačvanskim svinjarima zaraza?

Mrtve svinje svuda okolo osim u kontejnerima predviđenim za to:

Već mesecima, stižu užasavajuće fotografije mrtvih životinja na divljim deponijama u selima u okolini Bogatića. Kako je taj kraj poznat po uzgoju tovnih svinja, te mrtve životinje dolaze upravo sa tih farmi. Na pet lokacija postoje kontejneri za animalni otpad, ali farmeri ih retko koriste. Da li tom kraju preti izbijanje zaraze i šta kažu nadležni, proveravali smo sa Veterinarskom inspekcijom Mačvanskog okruga.

Višegodišnji problem Opštine Bogatić, nikako da se reši. Prva naznaka da se nešto radi po pitanju rešavanja problema, jeste postavljanje kontejnera za animalni otpad na pet lokacija. Međutim, leševi svinja su svuda okolo, osim u kontejnerima predviđenim za to. Oni su na pet lokacija postavljeni pre skoro pet meseci, a daleko od toga da su rešili problem.

„Kada neko prijavi problem, ili mi saznamo da negde ima mrtvih životinja, Veterinarska inspekcija zajedno sa Veterinarskim specijalističkim institutom iz Šapca izlazi na teren. Radi se epizootiološki uviđaj. Veterinarski specijalistički institut na osnovu stanja leša, uzima uzorke krvi i dugačke kosti i rade se obavezne analize na klasičnu kugu svinja i na afričku kugu svinja. Kada utvrdimo da nema zaraznih bolesti, onda pozivamo nadležne službe zoohigijene i onda se ti leševi ili zatrpavaju ili se odvoze, kao što je to slučaj u Opštini Bogatić“, objašnjava  Jasmina Kojičić Stefanović, šef odseka Veterinarske inspekcije Mačvanskog okruga za televiziju Nova S.

Kako je primećeno da kontejneri nisu pomogli, Opština Bogatić najavila je postavljanje dizalica kod kontejnera, jer veliku svinju od 100 kilograma, teško da čovek može da podigne i ubaci u kontejner. Takođe na nekim lokacijama je postavljen i video nadzor, a svi oni koji ne budu pravilno odlagali mrtve životinje, uskoro bi mogli da budu sankcionisani novčanom kaznom. A dok nadležni prete kaznama, uginule životinje prete zarazom. Veterinarska inspekcija kaže, imamo pune ruke posla.

Jasmina Kojičić Stefanović

„Prvo, veterinarski inspektori proveravaju da li su te životinje koje su bačene bile obeležene, to jest da li imaju ušne markice. Ali, na žalost uglavnom se dešava da vlasnici koji bacaju životinje na taj način, skinu ušne markice sa životinja. Oni znaju da Uprava za vetrinu Ministarstva poljoprivrede ima centralnu bazu za svaku ušnu markicu i da se na taj način tačno dođe do određenog proizvođača“, objašnjava Jasmina Kojičić Stefanović.

Međutim, kada ušne markice nema, nema ni vlasnika, Ostaje samo da građani užasnuti prizorom dele fotografije na društvenim mrežama. Ali ovaj problem daleko je veći od onoga što se misli.

Obaveštenje predsednika Opštine Bogatić Milana Damnjanovića:

Poštovani sugrađani,

pre četiri meseca na teritoriji opštine Bogatić, u ukupno pet mesnih zajednica, postavljeni su kontejneri za sakupljanje životinjskog otpada koje se potom odvozi u postrojenje za neškodljivu preradu „Energo Zelena“ u Inđiji.

Uvođenje ovog sistema upravljanja životinjskog otpada donosi mnogobrojne benefite – troškovi su daleko manji, a najveća korist je u doprinosu zaštiti životne sredine.

Milan Damnjanović

Nažalost, uočeno je da određeni broj naših sugrađana ne poštuje mere propisane za odlaganje životinjskog otpada. Ovim putem upućujemo apel svim građanima opštine Bogatić da se pridržavaju propisa i istaknutih upozorenja na navedenim lokacijama, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da počnemo sa primenom sankcija.

Obezbeđeni prostori za postavljene kontejnere su pokriveni kamerama i počinioci prekršaja su evidentirani i kao takvi se vrlo brzo i lako mogu kazniti. Da ne bi dolazili u takve neprijatne situacije, još uvek imamo vremena i prostora da promenimo stare obrasce ponašanja i tako sprečimo nastanak ekološke katastrofe.

Još jednom vas molimo da svi zajedno učestvujemo u čuvanju naše životne sredine i da sopstvenim primerom doprinesemo podizanju svesti čitave naše zajednice.

„Ti leševi predstavljaju izvor zaraze. Oni predstavljaju izvor lako dostupne hrane za pse lutalice i mačke, samim tim može da dođe do širenja bolesti trihineloze i ostalih bolesti. Poljoprivrednici ne shvataju da ovakvim ponašanjem sami sebi prete velikom ekonomskom štetom. Ne shvataju da ako uđe virus afričke kuge u sela Bogatića da mi onda sve svinje moramo da ubijemo. Protiv afričke kuge svinja ne postoji vakcina i jedini način da se iskoreni jeste eutanazija i zabrana držanja svinja neko vreme“, navodi Jasmina Kojičić Stefanović, šef odseka Veterinarske inspekcije Mačvanskog okruga.

Prema dostupnim informacijama, leševi uginulih životinja iz ove Opštine, odvoze se dva puta nedeljno, što je očigledno, nedovoljno.

Đ. Mijailović

Exit mobile version