Prestonički novinari u slobodarskom gradu

U hotelu „Sloboda“ najavljena premijera povodom obeležavanja godišnjice Bitef teatra

 

Hotel „Sloboda“ ugostio je prošlog četvrtka novinarski karavan iz Beograda i umetnike iz Bitef teatra, a zahvaljujući Turističkoj organizaciji grada Šapca oni su i obišli znamenitosti grada. U sali „Cer“ predstavljen je program Bitef teatra u martu i najavljena premijera predstave „Priča o vojniku“ koja će obeležiti 27. godina rada Bitef teatra. O predstavi su govorili direktor Bitef teatra Miloš Latinović, koreograf predstave Gaj Vajcman i umetnički direktor Bitef dens kompanije Jelena Kajgo.

Grad Šabac nije prvi put izabran za saradnju sa Bitef teatrom, jer je i ranije, uoči 48. Bitef festivala, koji je bio posvećen Prvom svetskom ratu, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Šapca organizovano druženje sa novinarima i Bitef timom, kada su išli do Cera i drugih turističkih atrakcija u okolini. PR menadžer hotela „Sloboda“ Vesna Vlatković istakla je da je zadovoljstvo i privilegija ugostiti novinare i značajne zvanice povodom izuzetnog projekta, te da veruje da će biti puno razloga za slavlje nakon premijere.

Gosti su imali priliku da obiđu grad, a svoje utiske je podelio i direktor Bitef teatra Miloš Latinović, kome je ovo prva poseta srpskom Verdenu.

– Saradnja Bitef teatra i grada Šapca i Bitef festivala i Turističke organizacije grada Šapca je na izuzetno visokom nivou i nama je drago da možemo da prestoničke novinare dovedemo u ovakav grad koji ima i kulturu i tradiciju i koji se na neki način brine da kultura koja nam je nekako svima na margini ipak opstaje i da konstantno pokazuje neke svoje prave vrednosti – podvukao je Latinović, koji veruje da je poseta našem gradu najava uspešne godine za ustanovu na čijem je čelu.

Govoreći o najavljanoj premijeri, Latinović je skrenuo pažnju da je razgovor o Prvom svetskom ratu, nažalost, u našoj zemlji zamro onog trenutka kada je obeleženo sto godina od njegovog početka. On je podsetio da je Šabac jedan od gradova stradalnika ne samo u Prvom, nego i u Drugom svetskom ratu, te da kroz predstavu i dolaskom ovde žele da ukažu na to.

– Prvi svetski rat je izuzetno težak sa stanovišta malog čoveka kojeg niko ne prepoznaje u tim velikim svetskim lomovima i istorijski značajnim tačkama. Godina 1916. je bila možda najtragičnija godina 20. veka, jer je svaki čovek u Evropi i svetu postao svestan tragike tog rata, koji stiže do kuća i porodica, žene ostaju bez muževa, deca bez roditelja, stižu ljudi osakaćeni u svakom pogledu, fizičkom i mentalnom, i mislim da je dobro naše opredeljenje da i 2016. godine pričamo o ratu, zato što taj rat kao nijedan drugi ne smemo da zaboravimo – naglasio je on i dodao da mu je drago što će premijerom na neki način otvoriti ovu godinu u Bitef teatru, jer ne žele da stanu s tom pričom i da se zaborave posledice i vrednost onoga što obeležavaju.

-Tog rata moramo stalno da se sećamo kao neko ko se borio za svoju slobodu, branio svoju zemlju, ali i svoju porodičnu čast. O tome pričamo kako nam je dato, kroz umetnost, i posebno mi je drago što ćemo priču o vojniku ispričati koreografskim perom Gaja Vajcmana koji je sigurno jedan od vodećih svetskih koreografa. To će biti nastavak jednog zlatnog niza Bitef dens kompanije i verovatno još jedan poziv mladim ljudima da se plesom bave, ali i da gledaju plesne predstave – objasnio je Latinović i obećao da će predstava biti prijatno iznenađenje u pogledu onoga što se može videti na plesnoj i koreografskoj sceni danas u Srbiji.

  1. Dimitrijević
Exit mobile version