Preminuo sa koronom, a ne od korone

VIRUS SE NE MOŽE SMATRATI UZROKOM SMRTI

Smrt našeg sugrađanina koji se dogodio pre dva dana a koji je doveden u vezu sa koronavirusom izazvao je veliku buru u javnosti. Tim povodom danas se oglasila prim. dr Dragana Radojičić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, rezultati su pokazali da je preminuli bio zaražen koronavirusom, ali zbog niza drugih bolesti od kojih je bolovao, virus se ne može smatrati uzrokom smrti.

-U Šapcu je potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Pacijent je u svojoj sluzokoži imao virus COVID 19. Osoba je, nažalost, preminula, ali se sve to toliko brzo desilo da je izolacija potvrđena posle smrtnog ishoda. Pacijent je imao blaže tegobe samo dva dana iako je imao jako veliki broj bolesti o kojima nije vodio računa: dijabet, gojaznost, hipertenzija, astma. Zato se ovo ne podvodimo pod slučaj da je osoba izgubila život zbog COVID 19.

Epidemiološkim istraživanjem utvrđujemo ko treba da bude u izolaciji. Dosadašnja iskustva kažu da je osoba infektivna dva dana pre nego što se pojave prvi simptomi. Obzirom da su se prvi simptomi pojavili 23. marta mi smo uzeli kontakte od 20. marta, i od tog momenta vršimo samoizolaciju u trajanju od 14 dana. To podrazumeva da je sa nekim bio u bliskom kontaktu duže od 15 minuta, u zatvorenom prostoru, a ne neko ko je prošao pored njega – rekla je prim. dr Dragana Radojičić epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

Svi ostali uzorci koje je Zavod za javno zdravlje Šabac posalo na testiranje negativni su.

Exit mobile version