Premijera „Rubišta“ sutra u Šabačkom pozorištu

U Šabačkom pozorištu sutra će premijerno biti izvedena predstava „Rubište“ reditelja Kokana Mladenovića, rađena po tekstu Ninoslava Đorđevića, glumca i mastera režije, najavljeno je na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao autorski tim. Ozbiljan dvomesečni rad rezultirao je kvalitetom koji će, kako je istaknuto, biti prepoznat i van granica zemlje.

Reditelj je komad Ninoslava Đorđevića ocenio kao jedan od najboljih domaćih tekstova koji ima zaokruženu poetiku, a to je priča o malom mestu na jugu Srbije u kojem nema empatije i gde ne funkcinišu međuljudski odnosi bitni za zajednicu. Pohvalio je ansambl Šabačkog pozroitša, ojačan sa troje gostujućih glumaca, sa kojim je prošao buran stvaralački period, čiji je proizvod kvalitetna predstava.

-Videćete ansambl na vrhuncu moći, ansambl u kom nema slabog mesta, ojačan sa troje gostujućih glumaca. Pričamo mračnu priču, ali na visoko estetizovan način, što ovu predstavu čini značajnom i dragocenom. To rubište, taj rub sveta, predstavljen je kao mesto na jugu Srbije, mesto u kom se dešavaju mnoge nesreće i nema empatije. To je mesto uništenih međuljudskih odnosa, bez emocija i morala, koje je, nažalost, metafora države i sveta u kom živimo. Očekujem da predstava probudi mnogo emocija kod gledalaca- rekao je Mladenović.

Glumica Milica Janevski se s tekstom susrela pre četiri godine na Pozorišnom maratonu u Somboru i istog momenta poželela da igra ulogu, koja je se, kako je podvukla, „jako tiče“. Problematika koju komad osvetljava kroz ovu predstavu je, kako je ocenila, značajna za Šabačko pozorište i pozorišnu scenu Srbije.

-Predstava je vrlo uzbudiljiva, potresna i značajna, jer je tekst inspirisan istinitim događajima i našom svakodnevnicom. Mislim da je važno da se apeluje na odumiranje svih mogućih vrednosti i empatije. Treći put sarađujem sa Kokanom Mladenovićem i to je uvek vrlo uzbudljiv i zanimljiv proces stvaranja, uz ansambl, koji je pun podrške- rekla je Janevski.

Glumac Saša Torlaković je rekao da svi imamo to neko rubište u svom komšiluku pred kojim zatvaramo oči i pravimo se da ga ne vidimo.

-Tokom rada na ovom komadu najviše me intrigirala tema svojevrsne empatije prema tuđim mukama, problemima, nesreći itd. Upravo je to težište ove predstave i imam želju da ljudi posle gledanja budu bolji nego što su bili pre, jer mislim da smo na najiskreniji mogući način progovorili o tome. Presrećan sam što sam u Šabačkom pozorištu i sarađujem sa ansamblom, koji je jedan od najboljih u Srbiji- naglasio je Torlaković.

Autorski tim je izrazio uverenje da će gledaoci uživati u predstavi koja po svim parametrima glumačke igre, vizuelnosti i muzici pripada ozbiljnom teatru, te da će samim tim biti konkurentna na širem pozorišnom tržištu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version