Premijera predstave „Šumadija“ u subotu

Nova sezona u Šabačkom pozorištu

Nova sezona u Šabačkom pozorištu čiji je moto „Sloboda i odgovornost“ tradicionalno počinje pozorišnom revijom, a ove godine, 5. oktobra, otvara je premijera predstave „Šumadija“ u režiji Maje Pelević, po pseudoautobiografskom komadu Filipa Vujoševića, koji govori o položaju umetnika danas. Publika će imati priliku da vidi četiri predstave, od kojih su tri kamerne, a među njima je i „Ana Frank“, u izvođenju šabačkog ansambla, premijerno prikazana pre mesec dana.

 

Predstave prema tekstovima domaćih savremenih pisaca iz Srbije

Direktorka Milena Bogavac istakla je da se u Šapcu 2020. obeležava 180 godina pozorišnog života, vredan i važan jubilej.

-Osim velikih tema kojima ćemo se baviti, važno je da su u pitanju predstave vrlo različitih senzibiliteta i različite formalne i druge teatarske strukture. Pored naše dve predstave, tu su „Triptih o radnicima“ u režiji Juga Đorđevića, Gradskog pozorišta Čačak i „Ali grad me štitio“ Narodnog pozorišta Užice. Sve četiri predstave su nastale prema tekstovima domaćih savremenih pisaca iz Srbije. Za kraj imamo neobičan bubnjarski koncert „Ritam slobode“ Dragoljuba Đuričića, poznatog dobošara, aktiviste i bubnjara, koji će biti gost naše pričaonice, a na koncertu će imati gošću, bubnjarku iz Brazila, Rosamariu Silvu Santos. To je način da palicama i u ozbiljnom ritmu uđemo u sezonu u kojoj nas čeka mnogo dobrog pozorišta, izazova, pratećih programa i događanja- poručila je Bogavac na konferenciji za novinare u četvrtak.

Poseban akcenat stavljen je na predstavu koja će otvoriti reviju, a rediteljka Pelević istakla je da je Šabac možda jedini grad u kome zaista može u potpunosti slobodno da se stvara, bez pritiska, cenzure i autocenzure.

Sloboda koja se oseti u pozorištu

-To nas sve okružuje i sa tim se suočavamo u našem radu trenutno, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Govoriti o stvarima otvoreno i bez ikakvog osećaja da te neko posmatra iz prikrajka je divan osećaj, zbog toga volim rad u Šabačkom pozoritšu. U predstavi sam rediteljka, a ne spisateljica, što je moja primarna vokacija. U pitanju je novi tekst našeg velikog autora Filipa Vujoševića koji, nažalost, retko piše drame, a kad ih napiše, to zaista bude veličanstven komad kao što je ovaj. On govori kroz prizmu malog čoveka na vrlo satiričan, duhovit način, o savremenom svetu, raznim izazovima sa kojima se suočavamo, radu u marketinškoj agenciji, kako je danas biti neuspešan, osećati se neuspešno, koje prepreke moraš da savladaš i kompromise da napraviš da bi mogao da uspeš danas- navela je rediteljka.

Scenografkinja i kostimografkinja Isidora Spasić napomenula je da se sloboda o kojoj se priča zaista osetila prilikom rada u Šabačkom pozorištu.

-Sve ideje su bile prihvaćene, iako će možda biti protumačene kao kontraverzne. Mi se ovde nalazimo u jednoj dečijoj igraonici i naši likovi su neka deca, deluju naivno i pogubiljeno, ali se zapravo preko toga govori o izuzetno ozbiljnim stvarima. Kroz taj humor koji se pojavljuje u scenografiji, gde je sve šareno, islikano, propraćeno duhovitim videom, pokušavamo da ispričamo neku našu realnost koja je vrlo deprimirajuća. Nadam se da su scenografija, kostim i maska pomogle u tome da se isprati ta linija, taj humor, a u stvari bizarnost našeg života ovde i to neko lažno šarenilo ispod koga je nešto vrlo teskobno- podvukla je Spasićeva.

Koreografiju i scenski pokret radila je Kristina Pajkić, slikarske radove Rade Stanković. U predstavi igraju: Vladimir Milojević, Suzana Lukić, Sonja Milojević, Aleksandra Ristić, Kristina Pajkić. Glavni likove se prate kroz javu, san i televizijske programe; kroz pustinju tezgarenja u marketingu i prašumu političke stvarnosti. Poslednja stanica je uspeh! … Sve je duhovito, ali: da li je smešno? Premijera je zakazana za subotu, 20 sati, u Šabačkom pozorištu, kada će tradicionalno biti dodeljena nagrada „Boris Kovač“, koja ove godine pripada glumcu Slobodanu Petranoviću Šarcu. U istom terminu, narednih dana biće izvedene redom predstave: „Triptih o radnicima“, „Ali grad me štitio“, „Ana Frank“. Završnog dana festivala od 20 sati biće održan koncert „Ritam slobode“, kome će prethoditi pričaonica sa Dragoljubom Đuričićem od 17 sati.

D.Dimitrijević

Exit mobile version