Premijera predstave „Dva viteza iz Verone“

U subotu u Šabačkom pozorištu

Predstava „Dva viteza iz Verone“ u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta rediteljke Mie Knežević premijerno će biti izvedena u subotu, 1. februara, od 20 sati. U centru jedne od prvih Šekspirovih komedija su mladi ljudi, mučeni uvinerzalnim pitanjima koja sebi postavljaju svi ljudi ovih godina, bez obzrira na epohu u kojoj žive. Zaljubljivanja, putovanja, prijateljstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve nas između- čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu. Njena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo? To je ono što „Dva viteza iz Verone“ čini toliko aktuelnim, u svetu duplih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post- istine.

-Idejni kontekst sam počela da gradim od broja dva, koji predstavlja broj vitezova koji polaze u Milano. Pitanje časti i morala je bilo otvarano na vrlo konkretan način, kroz temu ljubavi i prijateljstva, kontekst vlasti. Ono što je za mene došlo do izražaja je dualnost, dvostrano sagledavanje, zato što mi zapravo živimo u svetu relativizovanja svega. Sve se na neki na neki način sagledava iz različitih uglova, pa tako i ta dva viteza, a sve se sjedinjuje u jedan jedini princip- objasnila je Kneževićeva.

Potpisan ugovor o saradnji sa FTN-om iz Novog Sada

Šabačko pozorište potpisalo je ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada. Cilj je povezivanje i infrastrukturno unapređenje te ustanove kulture.

-Saradnja se odnosi na nekoliko tema koje su među sobom povezane. Jedna je ustanovljavanje tehničke dokumentacije o predstavama pozorišta koje će nastajati i onima koje već postoje. Druga se odnosi na to da za svaku predstavu neko od studenata osnovnih studija bude asistent scenografa, da njegov posao bude da prati taj proces i radi na režijii. Time stiče iskustvo za sebe i donosi pozorištu vezu sa najsavremenijim trendovima. Treća je vezana za zgradu, stanje objekta, tehničko- tehnološke sisteme i četrvta za odnos prema postojećem tehničkom sektoru u pozorištu u smislu dodatnog školovanja ljudi, formalnih kvalifikacija, eventualnog angažovanja novih stručnjaka, kako bi taj sektor bio primer u Srbiji- objasnio je šef katedre za scenski dizajn FTN-a Radimir Radulović.

Direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac smatra da je to dobar potez koji će podići kvalitet rada te ustanove kulture.

-Nema takvog fakulteta u Srbiji i regionu i verujem da smo našli prave partnere i saradnike. Mislim da ćemo sarađivati na obostranu korist i zadovoljstvo. Za nas je važno da imamo stalnu tehničku superviziju i pomoć, a za fakultet je dobro da budemo otvoreni za programe stručne prakse. Nadam se da je ovo pravo ulaganje u pozorišni život u Šapcu- poručila je Bogavac.

Miloš Vojnović (Protej) istakao je da mu se svidela ne samo tema, već i forma komada. U liku koji tumači, će se, veruje, kao i u svim Šekspirovim likovima, vrlo lako mnogi prepoznati.

-Iako je prva komedija koju je pisao, napisao je koristeći neke trikove koje i danas koriste mnoge filmadžije, pozorišni ljudi, za koje mislimo da su novi, a apsolutno nisu, već stari tri veka. Posebno mi je drago što nastavljamo tradiciju bavljenja živim pozorištem, u kome je, pored glumaca i tehničkog sektora, bitna publika i njena reakcija i gde zajedno možemo da stvorimo ono što je za mene pozorište- naglasio je Vojnović.

Branko Džinović ima zadatak da svra na sceni, a muziku je posebno komponovao za komad, stvarajući ga tako zajedno sa glumcima. Do sada je radio za pozorište i film, ali kraće forme, tako da je u tom smislu ovo za njega drugačije iskustvo.

-Saradnja je bila vrlo intenzivna u kreativnom smislu. Predstava je kompleksna i za mene je bilo izazov da sve muzički oblikujem i da muzika publici drži pažnju i postane integralni deo predstave. Posebno mi je drago što radim u svom rodnom gradu, sa nekim poznatim i novim licima. To je interesantan koncept, ta blizina, interakcija, omogućila je da ta muzika dobije drugačiji tok u poređenju sa tim da sam muziku pisao van pozorišta i doneo je kao završen produkt- smatra Džinović.

U predstavi graju: Protej- Miloš Vojnović, Valentin- Strahinja Barović, Julija- Kristina Pajkić, Silvija- Ivana Jokić, Turijo- Nikola Breković, Vojvoda- Ljubiša Barović, Spid- Vladimir Milojević, Lans- Dušan Simić, Krab- Slobodan Petranović Šarac, Luceta- Aneta Tomašević, Antonio- Ivan Tomašević, Pantino- Siniša Maksimović, Žena iz drugog vremena- Slađana Pajčić. Dramaturgiju je radio Đorđe Petrović, scenografiju Daniela Dimitrovska, kostime Selena Tomašević, fotografije Jugoslav Radojević. Karte za premijeru su raspodate, a prvi reprizni termini su 4. i 14. februar. Ulaznice za ta izvođenja iznose 400 dinara.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version