Predstavnici kompanije Rio Tinto ne ulivaju poverenje

Saopštenje za javnost Resornog odbora za ekologiju GrO ZZS Šabac

Državni organi i predstavnici kompanije Rio Tinto u više navrata su najavili izradu Studije o proceni uticaja Projekta “Jadar” na životnu sredinu.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu jeste dokument kojim se analizira i ocenjuje kvalitet činilaca životne sredine i njihova osetljivost na određenom prostoru i međusobni uticaji postojećih i planiranih aktivnosti, predviđaju neposredni i posredni štetni uticaji projekta na činioce životne sredine, kao i mere i uslovi za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Znači Studija će nam reći koje negativne posledice Projekta “Jadar” možemo da očekujemo i koja je cena koju će ljudi i priroda neminovno platiti kroz zauzimanje zemljišta, zagađivanje tla, zagađenje voda i vazduha, poremećaj ekosistema, transformaciju predela, raseljavanje ljudi.

Nadamo se da će postupak procene uticaja biti sproveden u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu i da će biti uvaženo mišljenje zainteresovane javnosti, odnosno svih nas, na koje projekat može da ima uticaj.

U medijima se pojavljuju kontradiktorne informacije o projektu, kako će se eksploatisati ruda, koje će se hemikalije koristiti u preradi rude, kolika će biti potrošnja vode, kako će se postupati sa rudarskim otpadom, kako će se vršiti tretman otpadnih voda i kako će sve to uticati na ljude i životnu sredinu.

Državni organi ne saopštavaju kakav uticaj će eksploatacija imati na sve nas ali nam sopštavaju koliko je investitor uložio u realizaciju Projekta, koliko planira da uloži u narednom periodu i koliko će to povećati bruto nacionalni dohodak.

Predstavnici kompanije Rio Tinto ne ulivaju nam poverenje da će dosledno sprovoditi mere zaštite sredine.

Naše nepoverenje se temelji na primeru njihovog ponašanja prošle godine u Australiji, gde su uništili aboridžinske pećine stare 46.000 godina. Nakon sprovedene istrage dokazano je da su predstavnici kompanije znali vrednost onoga što će uništiti, kao i da pored te činjenice nisu odustali od svoje namere, pritom su iskoristili “rupe” u australijskom Zakonu.

Kada u jednoj uređenoj pravnoj državi, kakva je Australija, rade takve stvari šta možemo da očekujemo u Srbiji?

Sa druge strane državni organi ne ulivaju nam poverenje da će kontrolisati sprovođenje mera zaštite životne sredine.

Podsetimo, početkom juna članovi Akademijskog odbora „Čovek i životna sredina“ pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti poslali su dopis ministarki rudarstva i energetike, u kome sugerišu da je potrebno preispitivanje ekonomske i ekološke opravdanosti Projekta „Jadar“.

Imamo osnova da sumnjamo u dobre namere ne samo Rio Tinta, nego, nažalost i sopstvene države. Rudnik litijuma ne sme da, kao rezultat, ima bogaćenje pojedinaca sa jedne strane, a siromaštvo i skraćen životni vek svih nas, sa druge strane!

Exit mobile version