Predstavnici Grada Šapca i kompanije „Yazaki“ potpisali Memorandum o razumevanju

IMG_5483_resizePredstavnici Grada Šapca i kompanije „Yazaki“ potpisali su u sredu Memorandum o razumevanju, čime su se stvorili uslovi da u roku od godinu dana u Šapcu počne sa radom fabrika za proizvodnju auto delova. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je nakon potpisivanja istakao da je ovo prilika da se veliki broj ljudi u Šapcu zaposli.

-Grad Šabac radi na tome da svako ko danas ne radi dobije priliku da radi, a onaj ko radi, priliku da počne da zarađuje više. Dolaskom jedne ovako važne svetske kompanije potvrdilo se da je Grad Šabac odlično mesto za investicije, a po mnogim ocenama i jeste broj jedan na listi lokalnih samouprava koje imaju najpovoljnije poslovno okruženje. Kompanija „Yazaki“ se pokazala kao ozbiljan partner i učinila da mi budemo bolji u ovom procesu, jer smo nakon godinu dana uspešne saradnje i pregovaranja došli do tačke da potpisujemo memorandum – rekao je Zelenović i dodao da će u roku od godinu dana, fabrika početi sa proizvodnjom, te da će se u njoj zaposliti 1.700 ljudi, prvenstveno Šapčanki i Šapčana.

Zelenović je podvukao da ovaj posao nije mogao da se realizuje bez asistencije Vlade Republike Srbije i izrazio zahvalnost državnom vrhu na podršci. Fabrika koja će početi da radi u Šapcu treba da obezbedi da se kompanija „Yazaki“ pozicionira kao lider u snabdevanju auto komponentama za ovaj deo Evrope. Osim mašinskih i elektro inženjera, u njoj će raditi i srednji i visokokvalifikovani stručni kadar, a Grad je preuzeo obavezu da zajedno sa državom omogući kvalitetan obrazovni program, kako bi što veći broj Šapčana iskoristio priliku za zaposlenje u ovoj kompaniji.

„Yazaki“ je jedan od najvećih svetskih proizvođača auto delova, posluje u 46 zemalja, a Srbija će biti 47. Osnovana je 1929. godine i trenutno imaju više od 270 hiljada zaposlenih širom sveta.

-Blizina Beograda i dobra infrastruktura je jedan od glavnih razloga zbog kojih smo se opredelili za Šabac. Sa druge strane, veoma nam je drago što smo naišli na punu podršku gradonačelnika i njegovog tima i nadam se uspešnoj saradnji. Eventulani nedostatak kvalifikovanog kadra u sektoru auto industrije nastojaćemo da prevaziđemo tako što ćemo uspostaviti saradnju sa srednjim stručnim školama i resornim ministarstvom. Zaposleni su glavni pokretač kompanije i veliku pažnju posvećujemo odnosu prema njima – istakao je finansijski direktor te kompanije za Evropu Aksel Vitenberg.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić je istakao da ovo nije prilika za 1.700 ljudi, već za 1.700 porodica.

-Drago mi je što smo ovim potpisom potvrdili da zaista razvijamo Šabac kao povoljno poslovno okruženje. Mi smo dosta naučili u ovom procesu pregovora kao grad, između ostalog i na koji način treba komunicirati sa privrednicima. Potrudićemo se da budemo veoma efikasni i u narednom periodu. Verujem da će takođe i Skupština grada Šapca efikasno doneti sve potrebne dokumente, kako bi se ova investicija realizovala u optimalnom roku, da ćemo imati konsenzus po ovom pitanju, koje je izvan politike i tiče se boljeg života naših sugrađana – zaključio je Pajić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version