Predstavljeni rezultati projekta „Participativno budžetiranje“

img_8521_resize

U prostorijama Gradske uprave u utorak su predstavljeni rezultati projekta „Participativno budžetiranje“, koji je Grad Šabac, u cilju uključivanja građana u budžetski proces, realizovao sa organizacijama BIRN Srbija i NALED.

Ovaj događaj je bio prilika za razmenu mišljenja o mehanizmima uključivanja predstavnika šabačkih organizacija civilnog društva i drugih građana u procese donošenja odluka u budućem radu gradske administracije. Prisutnima se najpre obratio član Gradskog veća Igor Marsenić, koji je rekao da demokratija nije moguća bez proaktivnih građana, te da je važno da građani ne učestvuju samo u izbornom procesu, nego i u svim procesima odlučivanja o temama koje su relevantne za život jedne zajednice, uključujući formiranje budžeta jedinica lokalnih smouprava.

-Izuzetno mi je drago zato što je veoma veliki broj građana dao svoj odgovor šta želi i kako vidi život u svom gradu. Njihova aktivnost je pomogla da se formira gradski budžet i ja se zaista nadam da ćemo ovu odličnu saradnju sa BIRN-om i NALED-om nastaviti i da će sledeće godine još više građana uzeti učešće u odlučivanju kako će se trošiti njihov novac- naveo je Marsenić.

Koordinator projekta Kalina Simić iz BIRN-a, istakla je da je suština okupljanja da sa lokalnim organizacijama civilnog društva porazgovaraju o tome da naslede pilot projekat koji su BIRN i NALED, organizacije iz Beograda, vodile u proteklih godinu i po dana. Ona je pohvalila odličnu saradnju sa gradskom administracijom, istakavši da je puno toga naučila u samom procesu i pokazala da je sposobna da samostalno sprovede participativno budžetiranje za 2017. godinu.

-Od početka do kraja gradska administracija je naučila kako da komunicira sa građanima na ovu temu. Sa druge strane, oni su organizovali celu kampanju prema građanima. Imali smo nekoliko sastanaka na kojima smo razgovarali o tome koji principe participativnog budžetiranja je moguće sprovesti u Šapcu, kako se organizuje glasanje, kako se komunicira, kako se prave formulari, koji projekti mogu da dođu u obzir. Nastojaćemo da u 2017. godini unapredimo ovaj proces, da on bude još kvalitetniji i da uključimo još više građana. Neophodno je da se i lokalne organizacije civilnog društva i uopšte, nevladine i organizacije iz biznis sektora uključe u realizaciju participativnog budžetiranja, tako da mi danas predstavljamo rezultate onoga što smo do sada uradili i prezentujemo kako bi trebalo da izgleda proces u 2017. godini- objasnila je Simićeva.

U okviru predstavljanja rezultata projekta, prisutnima su se obratili koordinatorka gradskog tima za participativno budžetiranje Marija Knežević i rukovodilac Službe za finansijsko- računovodstvene i planske poslove u Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem Mladen Mihailović. U 2016. godini je za projekte u okviru participativnog budžetiranja opredeljeno 10 miliona dinara iz budžeta grada Šapca. Građani su u periodu od 2. do 12. novembra dali 106 ideja za projekte.

Praksa građanskog angažmana u radu lokalnih vlasti se pokazala kao vrlo korisna, kako za građane, tako i za upravu, ali nažalost, nedovoljno razvijena u našim opštinama i gradovima. Stoga je prezentacija uspešno realizovanog projekta „Participativno budžetiranje“ dobar osnov za nadgradnju ove demokratske tekovine. Uvođenjem prakse učešća građana u proces donošenja odluke o lokalnim budžetima, ovaj projekat za cilj ima da ojača ulogu koju mediji, civilni sektor, predstavnici lokalnih biznisa i građani imaju u demokratskim procesima na lokalu i da ojača kredibilitet odluka javne administracije. Projekat je podržala Evropska unija u okviru IPA programa „Podrška civilnom društvu 2013“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version