Predstavljeni programi Novog tima za obrazovanje, kulturu i razvoj sporta

Na konferenciji za novinare Pokreta Zapadna Srbija

O programima za obrazovanje, kulturu i razvoj sporta Novog tima za Šabac na konferenciji za novinare u prostorijama Pokreta Zapadna Srbija u ponedeljak su govorile koordinatorke za obrazovanje Jelena Ristić i Sandra Mićić, za kulturu Tatjana Marković i Jelena Podgorac Jovanović i koordinator za sport Dragan Nikolić. Kandidatkinja za gradonačelnicu Šapca Jelena Milošević istakla je da je temelj razvoja svakog društva obrazovanje, a idealna škola će se realizovati stvaranjem dobrih materijalno- tehničkih resursa za odvijanje procesa obrazovanja, podsticanjem i unapređenjem stručnog usavršavanja nastavnika i stvaranjem bezbednog i podsticajnog okruženja za razvoj obrazovanja dece.

Proširenje kapaciteta Predškolske ustanove i viši obrazovni standardi

-Radićemo na dobroj umreženosti i saradnji ustanova kulture u gradu, da inoviramo i uskladimo programe, da ustanove kulture što više otvorimo ka publici i zaštitimo naše kulturno nasleđe. Poznato je da je Šabac grad sporta sa sjajnim sportskim rezutatima, što predstavlja obavezu da se ubuduće ulaže u sportske klubove i infrastrukturu i radi na razvoju školskog i rekreativnog sporta kao osnova za zdrav život- navela je Miloševićeva.

Ristićeva je podvukla da je ključno polazište u stvaranju koncepta idealne škole poboljšanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja podizanjem standarda, kompetencija nosilaca obrazovnog sistema kroz saradnju sa Centrom za stručno usavršavanje, kao i materijalnih uslova boravka dece u ustanovama. Podsetila je na rekonstrukciju brojnih fiskulturnih sala u šabačkim školama i izgradnju nove u OŠ „Nata Jeličić“.

-Težimo da izgradimo centralnu kuhinju kao nastavak ideje škole u jednoj smeni, da se deci obezbede zdravi kuvani obroci. Važna nam je bezbednost dece, trudimo se da obezbedimo više sredstava za nabavku dodatne opreme za video nadzor. Nastavićemo brojne edukacije, realizaciju projekata na temu brobe protiv nasilja. Za srednjoškolce planiramo takmičenje u osnivanju virtuelnih preduzeća u oblasti obrazovnih profila škola, za osnovce osnivanje aplikacije šabački genijalac, kako bi se obnovilo stečeno gradivo. Zalažemo se za osnivanje fonda za mlade talente kao vid konstantne podrške najboljima u gradu. Ključno je da imaju najkvalitetnije obrazovanje od najranijeg uzrasta- naglasila je Ristićeva.

Planirano je proširenje mreže Predškolske ustanove izgradnjom novog objekta na teritoriji Severozapadne radne zone namenjenog deci čiji roditelji rade u obližnjim fabrikama i iz okruženja. Bivša upravna zgrada biće pretvorena u vrtić u cilju socijalizacije dece od najranijeg uzrasta. U planu je formiranje vrtića i grupa u prigradskima naseljima, kao i u selima- podjednaki uslovi za svu decu na celoj teritoriji grada.

-Šabac je grad koji nema listu čekanja za upis dece u vrtić na čemu se vredno radilo četiri godine unazad. Tom prilikom smo upisali 500 mališana i tako smo uspeli da povećamo obuhvat na 3.800 dece koja koriste naše usluge kroz različite programe. Među prvima u Srbiji otvorili smo jaslenu grupu u vrtiću „Kolibri“ u Mačvanskom Prnjavoru, stvorili uslove za dovoljno slobodnih mesta za upis dece u novu 2020/ 21 godinu. Traži se rešenje za potpuni obuhvat dece apliciranjem na brojne projekte, radi na adaptaciji objekata, nabavci opreme i stručnom usavršavanju zaposlenih, u cilju poboljšanja uslova rada- objasnila je Mićićeva.

Bolja sportska infrastruktura i kultura dostupna svima

Nikolić je podsetio da je u prethodnom periodu mnogo ulagano u sportsku infrastrukturu u gradu- rekonstruisana je zgrada Sokolskog doma, Koš klub, urađena tartan staza na Gradskom stadionu, Mačvin stadion, a dečija igrališta imaju najsavremeniju gumiranu podlogu.

-Rezultati sportista opravdali su ulaganja, a po sistemu spojenih sudova ti rezultati su doprineli broju porasta dece zainteresovane za bavljenje sportom, što je prioritet i cilj- masovnost u školskom rekreativnom sportu. Centralno mesto našeg programa u ovom segmentu zauzima izgradnja multifunkcionalne sportske hale od 14 hiljada kvadrata, koja bi zadovoljila i potrebe za većim manifestacijama, ne samo sportskog karaktera. Očekujemo podršku Evropske unije, budući da je i do sada na konkursima davala visoke ocene za naše projekte- rekao je Nikolić.

Markovićeva je navela da je na programu za kulturu radilo nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti s ciljem da se dobra saradnja institucija kulture poboljša i sadržaji koji će se razmenjivati između njih umnože.

-Ideja je da se odvoji više sredstava za osnovnu delatnost zaštite nepokretih kulturnih dobara, jer je to pokazatelj odnosa, ne samo prema prošlosti, već i budućnosti. Zaštita spomeničkog nasleđa, posebno iz druge polovine 20. veka, naša je obaveza zbog budućih generacija. Želimo da nastavimo radove na Tvrđavi, uz uključivanje stručnih službi u rad. Spomen- kompleks u Mišaru je važan kao prostor koji svedoči o znamenitoj istoriji tog kraja, ali i kulturi.  Projekat „Odrasti uz kulturu“ smo započeli i to će biti prilika da se najmlađi sugrađani izraze na umetnički način i upoznaju naše institucije i kulturnu baštinu. Osobama s invaliditetom,  posebnim potrebama, kao i trećeg doba, prilagodićemo i omogućiti pristup sadržajima i kroz razgovore i radionice stvarati njima dostupnu kulturnu politiku. Nećemo zaboraviti umetnička udruženja, kao ni kulturni turizam- dodala je Markovićeva.

Kao značajan navela je i projekat „Kultura u pokretu“, jer Šabac može na najneočekivanijim mestima da ponudi zanimljive priče iz gradske istorije i savremenog trenutka, kroz razne postavke i edukativne table, kako bi se kulturno- istorijsku prošlost grada približila svima. Podgorac Jovanović saglasila se da kultura mora biti u pokretu da bismo osetili život i mora da se pojavljuje na najneverovatnijm mestima.

-Doprinećemo tome novim načinom komunikacije s čitaocima  „biblio bajkom“- posebno opremljenim bibliotečkim biciklom posetićemo najosetljivije grupe čitalaca i dokazati im da je knjiga zaista svojevrstan lek. Priču o čestitosti pričaćemo u spomen- sobi zavičajnih pisaca. Kultura je esencija naših života, što je raznovrsnija i bogatija, to je bolja, a to ćemo pokazati u odeljenju strane knjige u Biblioteci, mestu susreta najraznovrsnijih i najvrsnijih kultura. Radićemo na osnaživanju čitalačkih navika dece i mladih i dokazati kao i do sada da je najbolji ekstremni sport čitanje- istakla je Podgorac Jovanović.

Ideja je, zaključila je, da se napiše knjiga o Šapcu, jer kao neponovljiv grad to i zaslužuje.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version