Predstavljena knjiga o šabačkoj plivačkoj legendi, Miloradu Rajšiću

U SOKOLSKOM DOMU

U Sali Sokolskog Doma u Šapcu, prošle subote, predstavljena je knjiga „Savski Vuk Milorad Rajšić i porodica Rajšić“ koju je priredio Ivan Kovačević. U toplom avgustovskom popodnevu, uprkos velikoj vrućini i neuobičajenom vremenu za promocije knjiga, okupilo se preko trideset Šapčana. O knjizi su govorili: legendarni šabački plivač, maratonac, Milorad Rajšić, autor knjige, Ivan Kovačević, Dragan Filipović, novinar i, takođe, plivač maratonac i Ljubomir Jeličić, predsednik Kluba za daljinsko plivanje.

Evocirane su uspomene na pola veka maratonskog plivanja u Šapcu, na „Trku mira“, najposećeniji sportski događaj u istoriji Šapca i doprinosu Milorada Rajšića da ova manifestacija postane jedan od simbola grada Šapca.

Rajša je maraton

„U vreme sankcija i teških i sumornih 90. godina, pogotovo NATO agresije i njenih posledica, mnoge sportske manifestacije, i ne samo one, u Srbiji, zamrle su ili se sasvim ugasile. Takvu sudbinu Šabački maraton je izbegao prvenstveno zahvaljujući jednom čoveku – Miloradu Rajšiću Rajši. Kad su svi brinuli kako da prežive, kad o nekim opštim stvarima, ma koliko bile vredne i zajedničke, naše, nismo ni mislili, Rajša je išao od kuće do kuće, od jednog do drugog nekadašnjeg plivača, vukao za rukav, molio da dođe prve nedelje u avgustu na Stari grad, da isplivaju kako i koliko mogu, deonicu od Kočinog kanala do Starog grada i time obeleže tradiciju maratona. Tako je (pro)nalazio i sudije i ljude koji su imali čamce, ali ne i preskupi švercovani benzin, i sve ih okupljao u prvu nedelju avgusta da se maraton održi. I – tako nekoliko, i više godina. Bio je toliko uporan, toliko posvećen, toliko ulagao vere i želje, ljubavi, da je maraton morao da bude održan. Tada smo shvatili da nadimak Savski Vuk, koji je mnoge posmatrače dovodio na Stari grad prve nedelje u avgustu, Rajšić nije dobio samo zbog svojih ubedljivo najviše osvojenih prvih mesta, nego zbog silne, čiste ljubavi prema Savi i Maratonu. Jednom rečju: Rajša je – maraton. Smisao života i postojanje“ – stoji zabeleženo u knjizi.

Prikupljanje podataka i pisanje ove knjige, koja je ujedno i istorijat šabačkog plivačkog maratona, trajalo je više od pet godina. Knjiga je posle mnogo “peripetija”, napokon, izašla iz štampe krajem jula prošle godine ali zbog pandemije i korona virusa javnosti je predstavljena tek ovih dana.

Exit mobile version