Predstavljen Pripručnik za delovanje Saveta za bezbednost u gradovima i opštinama

Pripručnik za delovanje Saveta za bezbednost u gradovima i opštinama, predstavljen je 10. marta predstavnicim lokalne samouprave i policije. Prisutnima na skupu, obratili su se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Vladimir Stojanov, načelnik odeljenja za organizaciju i rad policije u zajednice iz MUP-a i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Gradonačelnik Zelenović pozdravio je goste grada Šapca: predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kako iz sedišta Ministarstva, tako i načelnike policijskih uprava Valjevo, Sremska Mitrovica i Šabac, i komandire policijskih stanica iz ove tri uprave. Zahvalio se na prisustvu i kolegama gradonačelnicima i predsednicima opština, kao i ostalim predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorija Kolubarskog, Sremskog i Mačvanskog okruga, kao i predstavnicima SKGO i Misije OEBS-a u Srbiji. On je kazao da je jedna od najvažnijih oblasti, kojom svaki gradonačelnik mora da se bavi, bezbednost građana.

– Svrha rada policije u zajednici jeste unapređenje bezbednosti građana, kao i njihovog osećaja sigurnosti, radi stvaranja okruženja sigurnog za život i rad. Unapređenje bezbednosti zajednice podrazumeva uključenje i saradnju različitih činilaca, ustanova i organizacija, ali u centru toga je partnerstvo policije i lokalne samouprave, kazao je gradonačelnik Šapca.

Pripručnik za delovanje Saveta za bezbednost u gradovima i opštinama, urađen je u okviru redovnih aktivnosti Stalne konferencije gradova i opština, sa namerom da se Zakon o policiji uspešnije sprovodi. Priručnik je urađen u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i SKGO, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.Radili su ga domaći i strani policijski stručnjaci iz Ministarstva i OEBS-a, kao i stručnjaci za lokalnu samoupravu, iz nekoliko gradova i opština i iz stručne službe Stalne konferencije.

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština ističe da je ideja da u prevenciji učestvuju svi akteri u lokalnoj zajednici, pored policije i lokalne samouprave, potrebno je učešće medija, nevladinog sektora i ljudi iz oblasti kulture.

 

Exit mobile version