Predstavljen peti ciklus programa „Kreativno mentorstvo” 

U Narodnom muzeju Šabac

U Narodnom muzeju Šabac prošlog četvrtka predstavljen je konkurs za učesnike petog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo“, jedinstvenog mentorskog programa u Srbiji koji podstiče profesionalni i lični razvoj pojedinaca, profesionalaca i budućih stručnjaka angažovanih u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija. Cilj je afirmacija i podsticanje mentorstva kao vida doživotnog učenja i razmena znanja, ideja i iskustava između etabliranih stručnjaka, mentora i budućih profesionalaca, mentija. Glavnu aktivnost programa za učesnike- mentije, predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, koga tim „Kreativnog mentorstva” bira u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove odabranih mentija, a učešće za polaznike je besplatno. Jedini trošak je jednokratna naknada u iznosu od 2.500 dinara za obradu prijave učesnika.

Šansa za 25 učesnika

Na prezentaciji je govorila jedna od osnivača „Kreativnog mentorstva“ i direktorka programa Dragana Jevtić, kao i menadžerka programa Jelena Mihajlov. U toku ciklusa od godinu dana učesnici dobijaju podršku mentora, edukativne radionice, prilike za umrežavanje i promociju njihovog rada, kao i podršku tima kreativnog mentorstva, navela je Jevtićeva.

-Biramo 25 učesnika, a u toku je promocija konkursa u gradovima širom zemlje, jer želimo da imamo prijave iz cele Srbije. Ne postoji starosna granica, samo je važno da su ljudi aktivni u svetu kulture, da su mladi ili već etablirani profesionalci i da žele da rade na sebi, da im treba mentorska podrška. Nakon što odaberemo 25 učesnika, biramo mentore i spajamo ih sa njima- objasnila je direktorka programa.

O svojim iskustvima govorila je i alumnista iz prethodnih ciklusa „Kreativnog mentorstva“, v.d. direktora Narodnog muzeja Šabac Nela Tonković, koja je istakla da činjenica da su odabrali Šabac za predstavljanje programa pokazuje okrenutost ka praćenju onoga što se dešava u kulturi.

Program dostupan ljudima iz cele Srbije

-Bila sam u prošloj generaciji jedan od 25 učesnika- mentija. Iskustva su zaista bila značajna, prošla sam i profesionalnu i ličnu promenu. Brojni su edukativni programi, koji zaista jesu veoma dobro osmišljeni i prate interesovanja mentija, a i mentori imaju svoje odvojene edukativne programe. Najdragocenija iskustva su rad sa mentorom, koji se odvijao u formi mesečnog susreta. Iako je moja mentorka bila daleko, mi smo se nalazile preko Skype-a, ali su ti razgovori bili jednako kvalitetni kao da smo sedele jedna do druge. U svakoj fazi mog postavljenog cilja bila je sasvim prisutna, na veoma suptilan način pratila ono što se meni događa i jednako tako učestvovala u istraživanju onoga što bi mogli da budu putevi onoga čemu ću se okrenuti- navela je Tonkovićeva, podvlačeći da je program jednako dostupan ljudima iz svih gradova.

Program se realizuje već sedam godina i danas okuplja mrežu od 200 ambasadora „Kreativnog mentorstva”, koji čine zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca i doprinose razvoju društva zasnovanog na kreativnosti, znanju i saradnji. Konkurs za prijavu otvoren je do 26. aprila, a prijavni formular nalazi se na sajtu www.kreativnomentorstvo.com.

D.Dimitrijević

Exit mobile version