Predstava „Ana Frank“ premijerno u utorak u Šabačkom pozorištu

U okviru „Evropskih dana jevrejske kulture u Šapcu“

Okarakterisana kao istorijska antibajka za decu i odrasle, predstava „Ana Frank“ u režiji Jelene Bogavac i dramatizaciji Milene Bogavac, biće premijerno izvedena u utorak u 20 sati u Šabačkom pozorištu, u okviru manifestacije „Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu“.

Životna priča jevrejske devojčice stradale u Drugom svetskom ratu dobro je poznata zahvaljući dnevniku objavljenom 1947. godine koji se smatra jednom od najčitanijih knjiga na planeti i preveden je na više od sedamdeset jezika. Predstava je namenjena i deci i odraslima i postavlja pitanje šta smo naučili iz potresnog svedočanstva devojčice koja je uprkos svemu što je doživela istinski verovala u ljudsku dobrotu.

„Želeli smo da do kraja probudimo hrabru borbu za najbolju moguću empatiju koju možemo da izazovemo u ljudima, a sve iz želje da zaustavimo rastuće društveno zlo koje je sveprisutno. Holokaust je kraj praga gospodarenja zla, a rad na predstavi koja se bavi ovom tematikom osećam kao svoju svetu umetničku dužnost, svoj život i jedini važan motiv zbog koga dolazim u pozorište- po dobro i da bismo dobro stvorili. Mi ovde postajemo vojnici dobra i veliki umetnici, svi zajedno“, poručila je rediteljka na konferenciji za novinare.

-Radni naslov izvučen iz jednog mog ranijeg intervjua je „Svet bi trebalo da stane“. U predstavi je osnovni detalj jedna velika staklena kugla sveta i sve u predstavi je oštro i lomljivo. Igramo u staklu. Nešto sam htela da kažem o fragilnosti i lomljivosti ovog sveta za koji se borimo da ostane ceo- navela je Bogavac.

Predstava je ujedno i završni ispit prve godine mastera mlade glumice Vanje Pavlović (Ana Frank). Ova predstava nosi ljubav i međusobno poštovanje kojem nas uči devojčica koju ne određuju samo godine i to što je žrtva holokausta.

-Ona je verovala da su ljudi dobri i umrla je sa tim uverenjem. Mi želimo da pokažemo da ta njena ideja živi i da slavimo njen život. To nije samo jedna devojčica, to je devojčica koja je promenila svet. Velika je čast i odgovornost tumačiti njen lik. Verujem da će publika na pravi način osetiti emociju koju mi proživljavamo na sceni- istakla je Pavlovićeva.

Direktorki pozorišta je to prvi umetnički i autorski rad u Šapcu od kada je na čelu te ustanove kulture. Dodatna simboliku daje i činjenica da je 90 godina od rođenja Ane Frank, a  panevropska manifestacija u koju se Šabac ove godine prvi put uključio, pravo je vreme za premijeru.

-Kada smo dogovorili rad na ovoj predstavi, javio nam se veliki osećaj odgovornosti prema delu. Bili smo sigurni da moramo da se trudimo da u veoma ograničenim budžetskim i vremenskim uslovima pokušamo da napravimo autorsku ekipu, pravu repertoarsku i reprezentativnu predstavu. Pokušali smo da napravimo predstavu koja će slaviti njen život mnogo više nego njenu smrt- objasnila je Milena Bogavac.

„To je predstava za decu i odrasle, jer se u njenom centru nalazi dete – mudrije, zrelije i pametnije od većine odraslih ljudi. To dete nije imalo šansu da odraste… A da li je imamo mi?“

U predstavi igraju: Vanja Pavlović, Olivera Guconić, Deana Kostić, Slobodan Petranović  Šarac i Miloš Vojnović. Kostimograf je Aleksandar Kovačević, dok je za scenski pokret zadužena Aleksandra Veljković. Audio i video je radio Igor Marković, asistent režije je Marko Ribić, dok je asistent produkcije Vanja Vujanović. Fotografije je radio Jugoslav Radojević, a grafički dizajn Grupa „Kombinart“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version