Predsedniče, ja upravo iz Dubrovnika!

dav

Predsedniče, nisam vas poslušao, ni vas ni intelektualne gromade iz vašeg političkog brloga – bio sam u Dubrovniku! Upravo sam se vratio iz tog veličanstvenog grada punog ljudi kojima su u srcu i na pameti lepota, civilizacija, estetika, etika…. Nisam poslušao vaš stav da nećete u Dubrovnik i Rovinj na letovanje i zato znam da sam, po vašim više puta javno izrečenim merilima, izdajnik i bednik svake vrste, ali sam upravo zbog toga ponosan na sebe. I da znate, ja sam neslućeno veliki izdajnik jer u Dubrovnik odlazim još od dečačkih dana: moj izdajnički staž je ogroman. I šta da vam kažem, možda ste vi i u pravu što nećete u Dubrovnik – možda to i nije za vas! Treba taj grad voleti i poštovati! Pa zamislite da banete pred ulaz u Stari grad na Vrata od Pila na kom je ogromna tabla na kojoj je na nekoliko svetskih jezika ispisano da su 1991. godine srpski i crnogorski četnici na grad pod zaštitom Ujedinjenih nacija jer predstavlja kulturno nasleđe sveta, bacili više od dve hiljade granata – vi bi ste se sigurno postideli svojih radikalskih nedela i tadašnjih i sadašnjih ideoloških pajtosa, i zašto bi ste se onda izlagali tolikom duševnom bolu! Kada bi ste vi odlazili na sva mesta gde se vide učinci vaše radikalske nacionalističke ideologije u bivšoj lepoj Jugi, pa vi bi ste se samo stideli, zar ne? Možda ste zato u pravu, nije Dubrovnik za vas, nekako vam „ne pristaje“ – treba voleti i poštovati toliku lepotu.

Ali, nisam ja jedini izdajnik koji odlazi u Dubrovnik i hrvatsko primorje. Kaže ovogodišnja statistika da preko sto hiljada srpskih građana letuje u Republici Hrvatskoj, sve izdajnik do izdajnika! I baš u vreme kada sam ja pio kafe po Stradunu i posećivao predstave Dubrovačkih letnjih igara, kad u Dubrovnik stiže i Novak Đoković! Izdaja!

Nego predsedniče, mnogi časni građani Srbije hteli bi pomoći da skinete breme koje ste na svoja pleća tovarili ovih trideset godina gradeći karijeru neupitnog radikala, ratnog huškača i naravno, navijača-huligana. Predlažemo vam da sa te pozicije podstaknete građane Srbije da letuju na hrvatskom primorju, a vi da pod hitno proučite presude međunarodnih sudova kojima je presuđeno vašoj velikosrpskoj nacionalističkoj ideologiji. Znam, neće to doprineti promeni vaše radikalske ćudi ali će pomoći nama koji nismo učestvovali u vašim mladalačkim nestašlucima. Ali, ako se ipak odlučite da popijete kafu na Stradunu, „spremte se spremte“ na veliki stres. Mesto na koje ćete poći „prepoznaje“ negativce, rušitelje, mrzitelje i svaku drugu mizoginu prirodu. No, nemojte da vas to obeshrabri, već imajte na umu da je pijenje jutarnje kafe na Stradunu u julu mesecu, dok u mirisu lavande slušate žagor svetskih jezika – božanska promisao. Taj naizgled bizaran ritual oplemenjuje svako ljudsko biće.

U Šapcu, 04.08.2022.

Autor poznat Redakciji

 

 

 

Exit mobile version