Predlažemo HITNO donošenje jakog agrarnog plana

Nemar, bezobzirnost i neznanje zaposlenih u Ministartsvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rezultirali su nezadovoljstvom poljoprivrednih proizvođača koji su prethodnih nekoliko dana na ulicama širom Republike Srbije zbog lošeg stanja u poljoprivredi i zabrinutosti za njihovu egzistenciju.  Od početka godine upozoravali smo na to i predlagali rešenja, ali naprednjačku vlast nije briga za ljude koji hrane naše građane.

U strategijama i programima (Nacionalni program za ruralni razvoj je potpisala lično premijerka) jasno piše da je trend rasta srednje temperature u Srbiji tri puta veći od trenda rasta srednje globalne temperature, ukazujući na to da je Srbija pogođenija klimatskim promenama od većine zemalja. Do danas se nije pristupilo rešavanju tog problema. U prethodnih 10 godina, zabeleženo je pet sušnih godina, pri čemu je 2018. godina bila najtoplija od kad se vrše merenja, a procenjene štete usled ovakvih ekstremnih uslova iznosile su i do 130 miliona evra.

Uprkos svim podacima, naš neuki ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, umesto uvođenja mera, u vidu osmišljvanja strategija za navodnjavanje poljoprivrednih parcela, ipak se odlučio za gledanje u nebo i angažovanje dodola, a sve to uz prethodno odobravanje predsedništva. Prema Republičkom zavodu za statistiku u Republici Srbiji se navodnjava svega oko 2% korišćenih poljoprivrednih površina.

Broj poljoprivrednih gazdinstava opada, subvencije po hektaru najniže u Evropi, u više od 80% slučajeva mehanizacija starija od 30 godina, a poljoprivrednici svake godine bacaju svoje proizvode jer su otkupne cene sramotne!

Krajnje je vreme da se razvoju poljoprivrede pristupi ozbiljno. Srbija ima priliku da postane sila u proizvodnji hrane, a naši poljoprivrednici da žive dobro od svog poštenog i teškog rada. Za početak, kao prvu pomoć poljoprivrednicima obezbediti 200 evra po hektaru, gorivo bez akcize, đubriva i sredstva za zaštitu bilja u pola cene. Struja i VODA moraju biti sprovedeni do svakog atara i gazdinstva. Veterinar i agronom moraju biti dostupni u svakom selu, kako bi poljoprivrednici uz njihovu pomoć i savete višestruko uvećali svoju proizvodnju i prinose. Što pre je potrebno, potpuno promeniti agrarnu politiku u Republici Srbiji, angažovati ljude od struke, nauke, organe i organizacije koji će zajedno u dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima naći adekvatna rešenja za nagomilane probleme.

Ukoliko se svemu ovome ne pistupi krajnje ozbiljno, trenutna nemarnost, neznanje, inflacija, poskupljenje energenata i nespremnost na ekstremne klimatske uslove, će dovesti do propasti poljoprivrede u Republici Srbiji.

Dok se stranim investitorima daju “masne” subvencije, naši poljoprivrednici, ljudi koji nas hrane, su dobili odgovor od vrha države da “državna kasa nije ćup bez dna”.

Narodna poslanica dr Jelena Kalajdžić, doktor biotehničkih nauka

Exit mobile version