Predavanje „U sportu je zdravlje“

U četvrtak, 30. marta 2023. godine, u 18 časova u Dvorani “Vinaver“ u Aneksu Biblioteke šabačke održano je predavanje „U sportu je zdravlje“. Bilo je namenjeno roditeljima dece od tri do deset godina. Govorilo se o značaju i uticaju sporta na razvoj deteta, kao i o dilemi kada je pravo vreme da se počne sa treninzima.

Jasmina Živković, specijalista sportske medicine, i Vladimir Pantelić, licencirani trener i bivši reprezentativac, osvajač medalja u kajaku bili su naši gosti. Nivo fizičke aktivnosti dece je zabrinjavajuće nizak, a jedan od preduslova za dobro planiranje i povećanje njihove fizičke funkcionalnosti obaveza je svakog pojedinca (roditelja), ali i društva u celini. Važno je da se deci omogući da što više vremena provode napolju, u slobodnim aktivnostima. Bezbedan boravak na otvorenom prostoru predstavlja dobar put u izboru idealnog sporta za dete.

Sport za decu predstavlja vaspitno-socijalnu aktivnost putem koje se stiče znanje o korisnosti vežbanja, poštovanja svog i tuđeg vremena, upoznaju se drugari, uči se disciplini, timskom radu, veštini savladavanja problema, jača se samopouzdanje, istrajnost i karakter. Istraživanja pokazazuju da deca koja se bave sportom imaju i bolje ocene u školi, bolje se ponašaju i imaju radne navike. Na predavanju su navedene i mnogobrojne koristi za roditelje dece koja se bave sportom: odvlačenje od preteranog sedenja za kompjuterom, zatim, u svakom trenutku roditelji znaju gde se nalaze i tako ih sklanjaju sa ulice, spokojni su jer rade nešto što je zdravo za njih. S obzirom da deca počinju sa sportskim aktivnostima u različitom uzrastu, ukoliko budu na pravi način uvedena i imala pravilnu osnovu i dobre programe za učenje, razvoj, onda će steći i neophodno znanje kao i iskustvo da ostanu aktivna tokom čitavog svog života. Stručnjaci su istakli da su navike koje usvojimo u ranim godinama one koje nas prate kroz ceo život.

Autorka teksta: Gorica Rajičić

Fotografisala: Dunja Novaković

Exit mobile version