Predavanje povodom 70 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja

U sali Kulturnog centra Šabac

U sali Kulturnog centra Šabac u petak je održano predavanje povodom 70 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja (1949- 2019 godine), koje prati izložbu postavljenu u sali „Jezik je hranitelj naroda“. Za stručno vođenje kroz izložbu nastalu povodom obeležavanja dvestote godišnjice od objavljivanja prvog izdanja Vukovog Srpskog rječnika, bila je zadužena mr Katarina Janković Popović, glavni i odgovorni urednik u Kulturnom centru Šabac. Izložba je prvobitno bila namenjena srpskoj deci u dijaspori. Na dvadeset različitih panoa na domišljat i zanimljiv način predstavljeno je delo Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića, kao i sam Muzej Vuka i Dositeja. Tekstove na panoima prate odabrane reprodukcije portreta velikana srpske kulture, kao i pejzaži, rađeni tehnikom ulja, crteža i akvarela, delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i fotografije porodice Vuka Karadžića. Sve to prati interesantna priča o najstarijem delu grada u kojem se nalazi muzej, Dorćolu, i istoriji same zgrade.

-Dve nedelje u našem gradu postavljena je izložba „Jezik je hranitelj naroda“, u okviru programa  jezičke kulture koje već pet godina organizujemo u kontinuitetu. Cilj nam je da sarađujemo sa relevantnim pojedincima i institucijama koje se bave ovom temom, a najviše od svega nam je stalo da se bolje povežemo sa đacima našeg grada i da im neke teme iz maternjeg jezika približimo iz drugačijeg ugla i na neformalniji i relaksiraniji način im kažemo sve što imaju u nastavnim planovima i programima. Ova izložba je posebno zahvalna, zato što se govori o periodu koji obuhvata početak 19. veka, Prvi i Drugi srpski ustanak. Reč je i o samoj istoriji zgrade Vuka i Dositeja, koja je spomenik kulture, dakle, i o uticaju kulture stanovanja. Govori se o našim velikanima, pre svega Dositeju i Vuku i onome što je korpus ovog muzeja, a to je zbirka Vuka Stefanovića Karadžića koju je Mina Karadžić zaveštala Kraljevini Srbiji, a koja je kasnije postala prva zbirka Narodnog muzeja Srbije- istakla je Janković Popović i objasnila da je to zapravo jedna mala šetnja kroz muzej, jer se sve što se nalazi na banerima u materijalnom obliku nalazi u muzeju.

Za dve nedelje, koliko je izložba bila postavljena u sali Kulturnog centra, videlo je oko 350 dece iz šabačkih osnovnih i srednjih škola. Izložba se nakon Šapca seli u Negotin.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version