Predavanja i tribine u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 22. do 28. januara u cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti potrebu da se još jednom apeluje na žene da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Predavanjem namenjenom roditeljima i zaposlenima u Osnovnoj školi „Nikolaj Velimirović“, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ počeo je obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Istaknuto je da je jedna od efikasnih mera prevencije ove bolesti imunizacija protiv humanog papiloma virusa. HPV imunizacija je značajna posebno u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Ova bolest se može prevenirati i brigom o reproduktivnom zdravlju mladih i njihovom edukacijom o polnom sazrevanju i seksualnom životu. Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po oboljevanju od karcinoma grlića materice, a na drugom mestu po umiranju od ove bolesti.

U razgovoru sa stručnjacima, na početku Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, roditelji dece u ovoj šabačkoj školi dobili su sve relevantne informacije o vakcini HPV.

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac je za sutra od 15 sati zakazao edukativnu tribinu u sali Kulturnog centra za zaposlene u Gradskoj upravi, dok će u sredu u 11 sati u Ekonomskoj školi biti organizovana edukativna tribina za učenike.

Exit mobile version