Predavanja i otkrivanje biste u čast znamenitom Šapčaninu

„Dan Mihaila Đurića“ drugi put u Šapcu

Manifestacija „Dan Mihaila Đurića“, posvećena akademiku, nekadašnjem profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu, jednom od najvećih srpskih filozofa i sociologa, drugi put je održana u Šapcu u ponedeljak. Tim povodom, gradonačelnik Nebojša Zelenović organizovao je prijem u Gradskoj kući, za učesnike i govornike na predavanjima i književnoj večeri, koja su organizovana u Šabačkoj gimnaziji, odnosno Biblioteci šabačkoj, a prisustovali su mu i predstavnici Grada i kulturnih ustanova koje su se uključile u obeležavanje manifestacije.

Zelenović je na prijemu pozdravio goste i zahvalio im na dolasku u Šabac, grad koji se sa ponosom seća važnih Šapčana i u čijem je srcu kultura. On je izrazio nadu da će sastanak izroditi nove inicijative i ideje.

Kao višedecenijski saradnik Mihaila Đurića, akademik Danilo Basta izrazio je zadovoljstvo što je značajna manifestacija ustanovljena prošle godine, na radost svih Đurićevih poštovalaca.

-Lokalna samouprava u gradu Šapcu prepoznaje značaj Mihaila Đurića za srpsku kulturu i filozofiju, „velikog sina svog grada“, kakvih je odavde mnogo poteklo. Veliko mi je zadovoljstvo što Grad Šabac ima toliko razumevanja i duhovne širine da svoje angažovanje u negovanju sećanja na njegov lik i delo nastavi- podvukao je Basta.

Nakon prijema u Gradskoj kući održan je sastanak Organizacionog odbora „Dan Mihaila Đurića“. Istog dana, u holu Šabačke gimnazije svečano je otkrivena spomen- ploča Mihailu Đuriću. Bareljef su, u prisustvu gostiju, učenika i direktorke Šabačke gimnazije Marijane Isaković, otkrili gradonačelnik Zelenović i prof. dr Trkulja.

Zelenović je podsetio da je Šabac, grad koji se sa ponosom seća sugrađana koji su ostavli dubok trag u njegovoj istoriji, kulturi i nauci.

-Čast mi je što sam i sam kao gimnazijski đak i student na istom fakultetu kao Mihailo Đurić imao priliku da stičem znanja i usvajam vrednosti, između ostalog i one koje je on negovao. Važno je da kao lokalna samouprava držimo obećanje i čuvamo sećanje na znamenite Šapčane kao što je on bio, a jedan od načina je i da čitamo njegova dela, jer mogu da nam posluže kao smernica u životu, radu i obrazovanju. Mihailo Đurić je je jedna retko pametna i istaknuta ličnost u našoj istoriji i s ponosom možemo da kažemo da je bio Šapčanin- istakao je Zelenović.

Prema rečima Marijane Isaković, direktorke Šabačke gimnazije, postavljanje spomen- ploče deo je obeležavanja 180 godina postojanja ove obrazovne ustanove i način podsećanja na važne učenike koji su bili deo Šabačke gimnazije.

-Ideja je da čuvamo delo Mihaila Đurića kroz tematske radionice naših maturanata, jer oni imaju filozofiju kao predmet. Želimo da sledeće godine organizujemo takmičenje u pisanju eseja posvećeno stvaralaštvu Mihaila Đurića na kom će učestvovati srednjoškolci iz Srbije. Reljef će biti deo hodnika sećanja i ponosa u Šabačkoj gimnaziji, koji je ustanovljen povodom 150 godina postojanja škole. Hodnik čuva uspomenu na poznate učenike Šabačke gimnazije- navela je Isakovićeva.

U ime Pravnog fakulteta, profesor Trkulja poklonio je Šabačkoj gimnaziji 12 tomova spisa Miahila Đurića. U okviru „Dana Mihaila Đurića“ organizovana su i predavanja u Šabačkoj gimnaziji koja su održali prof. dr Ilija Maričić i prof. dr Jovica Trkulja, kao i književno veče u Biblioteci šabačkoj.

D.Dimitrijević

Exit mobile version