Pred odbornicima su bile vrlo važne teme

Održana 20. sednica Skupštine grada Šapca

Na dnevnom redu 20. sednice Skupštine grada Šapca bilo je 21 tačka na kojima su se našli izveštaji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća za 2022. godinu, Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2023. godinu i predlog izrade Plana generalne regulacije grada Šapca.

Na dnevnim redom  bila je i izmena i dopuna odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kao i izmena i dopuna odluke o organizaciji Gradske uprave grada Šapca.

Najviše tačaka dnevnog reda odnosilo se na urbanističke odluke, a jedna od važnijih je odluka o osvajanju plana detaljne regulacije za izgradnju kanalizacione mreže sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Slepčeviću.

Odbornici su odlučivali i o prestanku mandata odborniku dr Bobanu Birančeviću, zbog toga što kao državni sekretar u Ministarstvu privreme, ne može istovremeno da obavlja obe funkcije. Njegovo mesto u odborničkoj grupi Srpske napredne stranke zauzela je Danijela Đurašković, visoka strukovna medicinska sestra.

Takođe, član Gradskog veća zadužen za privredu, Živan Bajić, podneo je ostavku na tu funkciju.

Gradonačelnik Šapca izjavio je da su pred odbornicima bile vrlo važne teme, a najbitnija je analiza poslovanja javnih preduzeća u 2022. godini i ocenio da su sva javna preduzeća ostvarila pozitivne rezultate, osim JKP ,,Toplana-Šabac” koje je opravdano bilo u minusu 15,5 miliona dinara, zbog toga što su želeli da cena grejanja za građane ostane ista kao i prošle grejne sezone.

,,Za nas je najvažnije da Grad i dalje nije zadužen ni jedan jedini dinar, da su finansije grada stabilne i da sve što smo predvideli budžetom za 2023. godinu i realizujemo. Podsetiću da smo u 2022. godini više od 210 miliona dinara uložili u obnovu mehanizacije i opreme u JKP ,,Stari grad”, a 120 miliona u vodovodnu i kanalizacionu mrežu. JKP ,,Vodovod-Šabac” u toku ove godine će završiti 26,8 kilometara vodovodne mreže. Nastavljamo radove i na uređenju putne infrastrukture, kako na seoskom, tako i gradskom području. Što se tiče Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu smo izdvojili 155 miliona dinara. Takođe, jedna od značajnih Odluka koja je usvojena je izrada Plana generalne regulacije grada Šapca od strane JP ,,Infrastruktura” koji bi trebalo da bude gotov u narednih godinu dana“, istakao je gradonačelnik.

Komentarišući rad 20. sednice Skupštine grada Šapca predsednik Skupštine, Nemanja Pajić, ponovo je pozvao odbornike opozicije da počnu da dolaze na naredne sednice Skupština i najavio da će se i dalje nastaviti praksa da odbornici mogu otvoreno da govore o različitim temama koje zanimaju građane.

-Današnji dnevni red je tipičan za početak godine i na njemu nema specijalnih tačaka, koje bi iziskivale dopunu dnevnog reda. Na današnjoj sednici obuhvaćen je rad javnih preduzeća, ali i donošenje novih planova koji omogućavaju izgradnju Šapca. Uveli smo i jednu novu uslugu iz oblasti socijalne zaštite.

Aktuelne političke teme u državi privlače pažnju i našim odbornicima, pa diskusija ponekad izlazi iz okvira tema koje su na dnevnom redu. Mislim da je diskusija i oko tih tema važna za rad lokalnog parlamenta i razvoj Šapca, jer se građanima Šapca pruža mogućnost da vide šta politički akteri u Šapcu misle o aktuelnim političkim dešavanjima i ta praksa će se nastaviti, jer to sve zanima naše sugrađane. Verujem da će to ohrabriti i druge odbornike opozicije da dođu na naredne sednice, jer Skupština je mesto gde treba da diskutujemo o svim temama i na taj način ćemo bolje razumeti odluke koje donosimo.- istakao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Na 20. sednici Skupštine grada Šapca učestvovao je i deo opozicije okupljen oko Odbornička grupa „Buđenje – Inicijativa Selo – grad“. Sa željom da se i njihov glas i razmišljanje čuje oni su podneli predlog dopune dnevnog reda koji se odnosio na stanje u poljoprivredi na teritoriji grada, koji nije prihvaćen. To je razljutilo odbornika Pokreta „Buđenje“ Dušana Tufegdžića koji je odlučio da više ne učestvuje u radu Skupštine.

Drugi član ove Odborničke grupe, dbornik Inicijative „Selo – grad“, Dragan Stanković aktivno je učestvovao na ovom zasedanju ali nije mogao da razume zašto njihov predlog dopune dnevnog reda nije uvažen.

-Razočaran sam što naš predlog nije unet u dnevni red. Znamo da grad nije nadležan da donosi zakone, uredbe i propise koji se tiču Ministarstva poljoprivrede i Republike. Međutim, zbog odlaska mladih sa sela i svih loših radnji u poljoprivredi, ne bi bilo loše da grad ima svoj jedinstven stav. Nismo još predali zahteve ni za jednu subvenciju od Nove godine. Kada će nam tek biti isplaćene? Priča se da će se davati onoliko koliko ima para, a ne koliko je zahteva podneto. Ne znamo istinu. Želeli smo da grad na skupštinsku raspravu pozove još poljoprivrednika kako bi doneli jedinstven stav da li je ovakvo stanje u poljoprivredi dobro ili nije, kazao je Dragan Stanković.

Exit mobile version