Prazna obećanja i sistemsko uništavanje Šapca

Tema broja: Godinu dana od promene vlasti u Šapcu

Aleksandar Mijailović, Advokat, predsednik Pravnog odbora ZZS GrO Šabac

Nijedna vlast nije savršena, niti može ostvariti sve želje koje narod ima. Iz tog razloga, u demokratski ustrojenim društvima, periodično se održavaju izbori, kako bi mogli da smenimo vlast koja nije ispunila očekivanja.

Uprkos tome što je vlast Zajedno za Srbiju promenila fizički opis Šapca, bez obzira što je Šabac od 2014. do 2020. godine imao najveće povećanje zaposlenosti u Srbiji, bez obzira što Šabac ima najveći broj socijalnih usluga i politiku da niko ne bude zaboravljen, bez obzira što smo imali najmanju, najefikasniju i najtransparentniju administraciju, neki građani nisu bili zadovoljni. I to je sasvim u redu.

Na primer, građani Jelenče su bili nezadovoljni javnim prevozom, dok su meštani naselja Bugarine bili nezadovoljni jer gradski vodovod nije stigao do njih. To su sve validne zamerke. Međutim, pitanje se postavlja koga onda drugog izabrati. Srpsku naprednu stranku? Da li je to zaista bolji izbor?

Upozoravali smo da nije. I bili smo u pravu.

Godinu dana od kada su nelegalno i nelegitimno preuzeli vlast jedini uspeh (!) koji su ostvarili jeste zapošljavanje stranačkih kadrova u gradsku upravu i u javna preduzeća.

Od obećanja da će razotkriti neviđenu korupciju i lopovluk vlasti Zajedno za Srbiju, na kraju ne bi ništa, iako Državni revizor, poreska i finansijska inspekcija, zajedno sa policijom proveravaju već godinu dana gradsku upravu i sva javna preduzeća. Doduše, da budemo pošteni, svi ti organi su ceo mandat Nebojše Zelenovića neprestano kontrolisali i gradsku upravu i javna preduzeća, pa ni sada nema velikih iznenađenja za njih.

Ni jedan postupak za godinu dana nije pokrenut protiv poslednje legalne i legitimne vlasti, i to je najveći dokaz da na političkoj sceni grada Šapca samo jedna strana laže.

Da li su rešili problem javnog prevoza građana u Jelenči? Nije im palo na pamet. Ne samo da nisu nastavili sa reformom javnog prevoza koju smo mi započeli, nego su u potpunosti odustali od novog koncepta javnog prevoza, i sve je ostalo na istom.

Da li su uradili vodovod u Bugarinama? Nije im palo na pamet. Jer vodovod košta, a pošto troše 80 miliona dinara više samo za novozaposlene u gradskoj upravi, nema para za vodovod i kanalizaciju. Sve se nadaju da će nešto stići od kredita kojim se naša država dodatno zadužuje. No, ako nešto i stigne od tog kredita, biće usmereno na gradske i prigradske mesne zajednice, meštani Bugarina će svakako izvisiti.

Za razliku od ovih stvari koje nisu uradili, ipak ima nešto i što jesu uradili – zabranili su paradu beba i trudnica, Šabački karneval, vašar, Čivijadu, i sve što je tradicionalno šabačko. Zato smo u zamenu za to dobili boks meč na trgu, luna park pored autobuske stanice, bakljade po krovovima zgrada, i kriminalce koji se bahate po centru. To je slika današnjeg Šapca, a istovremeno pokazuje i nameru Srpske napredne stranke – ubiti lokal patriotizam. To je valjda i razlog zašto RK „Metaloplastika“ po prvi put u svojoj istoriji ne igra u svom gradu, nego u Sremskoj Mitrovici.

Za godinu dana „napredne“ vlasti svedoci smo da je odlučivanje šta se i kako se radi u gradu preuzelo kriminalno krilo Srpske napredne stranke, dok se političko krilo isključivo bavi slikanjem sa državnim sekretarima i sličnom propagandom, dok je razvoj grada u potpunosti obustavljen.

Sve ovo je i više nego dovoljno da svaki slobodoljubivi Šapčanin, koji voli svoj grad, stane u front protiv ove kriminalne vlasti.

Exit mobile version