Pozivamo kolege da javno progovore o nezakonitim razrešenjima

Bivše direktorke Tonković i Bogavac ističu da su smenjene bez obrazloženja

Bivše direktorke Narodnog muzeja i Šabačkog pozorišta Nela Tonković i Milena Minja Bogavac saopštile su da su njihove smene izglasane na jučerašnjem skupštinskom zasedanju nezakonite. Prema članu 39 Zakona o kulturi direktor može biti razrešen pre isteka mandata: na lični zahtev, ako obavlja dužnost suprotno odredbama zakona ili nestručnim, nepravilnim i nesavesnim radom prouzrokuje veću štetu ustanovi i ako je protiv njega pokrenut krivični postupak ili je pravosnažno osuđen za krivično delo. Nijedan od kriterijuma nije objašenjen u odluci o razrešenju, saglasile su se razrešene direktorke na konferenciji za novinare u subotu u Muzeju šabačkih Jevreja. Mandat direktorke pozorišta trebalo je da traje do 23. marta 2023, a muzeja 18.decembra iste godine.

Kako je istakla Tonkovićeva, nema zvaničnih objašnjenja za takvu odluku lokalnog parlamenta.

-To mora da se objasni onako kako u zakonu piše, a ta obrazloženja nisu bila, niti u pisanom, niti u usmenom obliku dostavljena do jučerašnje skupštine. Stojim iza tvrdnje da je reč o nazakonitom razrešenju i veoma sam iznenađena činjenicom da u ovoj zemlji još uvek postoje instance koje zakone shvataju neozbiljno. Zakon o kulturi je važan, temeljan, mi se po njemu vladamo i radimo. Sve što ova država pokušava da uradi u proteklih nekoliko godina je da profesionalizuje delatnost kulture. Neke lokalne samouprave to rade uspešno. Vidimo da Ministarstvo kulture i informisanja na višem nivou pokušava da implementira upotrebu zakona i da nam svima da smernice i onda se desi nešto ovako. Dopustiću sebi da budem i nešto ličnija. Za mene je ovo, pored toga što je nezakonito, i nedopustivo u zemlji u kojoj želimo da stvaramo i gradimo- istakla je ona i dodala da nije poštovan ni član 42 Zakona o kulturi koji propisuje način imenovanja članova Upravnog odbora.

-Član UO dolazi iz redova zaposlenih u ustanovi. Imenuje ga osnivač ustanove, ali o tom imenovanju prethodno se traži saglasnost, odnosno mišljenje reprezentativnog sindikata ili izjašnjavanje zaposlenih unutar ustanove ukoliko reprezentativni sindikat ne postoji. Kod nas ne postoji sindikat, zaposleni se nisu izjasnili. Ovo rešenje u UO Narodnog muzeja je prepisano iz prethodnog mandatnog perioda. To ni na koji način umanjuje dostignuća kolege koji se našao u UO, ali je trebalo da bude poštovana zakonska procedura- objasnila je Tonkovićeva.

Napomenula je da je radila sa 10 zaposlenih, što je minimum za takvu ustanovu, ali da je ponosna na rad i zalaganje kolega. Uputila je i ogromnu zahvalnost publici i građanima koji su donirali svoje predmete muzeju da bi postali zajednička baština.

Bogavac je podvukla da je način razrešenja nezakonit, te da nije poštovana procedura za razrešenje. Uverena je, kaže, da je kolektiv radio najbolje u zadatim uslovima.

-Nakon dve i po godine, veoma sam umorna, ne bih htela da budem ljuta. Mislim da ću kada prođe neko vreme razumeti da sam u profesionalnom i iskustvenom smislu, kao i sticanjem prijatelja, u ovom gradu mnogo više dobila nego što sam trenutno izgubila. Šabačkom pozorištu i celom kolektivu želim sve najbolje, a novom vršiocu dužnosti direktora Vladimiru Vasiliću sreću. Uvek može da računa na moju pomoć. Ako ne budem mogla da mu pomognem, sigurno mu neću odmagati. Volela bih da naše kolege koje prolaze kroz isto ili slično znaju da te stvari treba da kažu javno. Potreban mi je mali odmor i neko vreme da o svemu razmislim. Jako je čudno kad vas iz pune sezone i obaveza u produkciji najednom preseku. Ne možete da prestanete da po glavi vrtite niz problema koje ste imali do juče, a koji odjednom nisu vaši. Potrebno mi je da podvučem crtu na ovaj period svog života, a onda razmislim o tome šta su dalji koraci- navela je Bogavac.

Tokom dve i po godine angažmana Minje Bogavac, osnovan je Omladinski klub koji je okupio više od 30 mladih, formiran je prošireni ansambl za podršku mladim diplomiranim glumcima iz Šapca. Realizovano je 13 premijera (uključujući i 10 meseci rada u uslovima epidemije kovida- 19), kao i tri sezone pod sloganima: Lokalpatriotizam, Sloboda i odgovornost i Nova normalnost, koja još uvek traje. U toku je rad na dve predstave. U okviru obeležavanja 180 godina pozorišnog života u Šapcu, otvorena je kamerna scena „Jelica Vojinović“ i počelo uređenje prostora foajea. Organizovana su dva festivala „Pozorišno proleće“, a prošlogodišnje je bilo najveće po broju publike, pratećih programa i prodatih ulaznica. Poslednje je zbog epidemiološke situacije održano u jesen. Snimljene su dve veb serije i započeto snimanje treće, a urađena je i omladinska serija. Sadržaji cu tokom perioda karantina bili dostupni preko televizije, a aktivno su komunicirali sa publikom na društvenim mrežama. Šabačko pozorište je jedno od prvih van Beograda uvelo kupovinu karata putem interneta. Razrešena direktorka smatra da je promenom koncepta programa doprinela da se mlađa publika zainteresuje za tu ustanovu kulture.

Narodni muzej Šabac je za vreme mandata Tonkovićeve pored brige o stalnoj postavci bio posvećen traženju novih predmeta za zbirke. U prošloj godini prikupljeno je više od 70 predmeta, od kojih je 66 poklon građana. Ove godine na poklon od beogradske porodice dobili su zaostavštinu poznate šabačke slikarke Mare Lukić Jelesić, koja uključuje pisanu dokumentaciju i porodične fotografije. Protekle godine realizovano je više od 30 edukativnih programa, konzervirano nešto više od 20 predmeta iz zbirke, priređene su tri izložbe u sopstvenoj produkciji, ali i otvoreni domeni na društvenim mrežama za bolju komunikaciju sa publikom. Izmenjen je koncept Oktobarskog salona pažljvom selekcijom žirija i umetnika, a ove godine je otkazan zbog epidemiološke situacije. Otvoren je Jutjub kanal gde su emitovana snimljena vođenja kroz izložbe i razgovori sa ljudima koji pomažu u njihovoj pripremi. Organizovan je šestodnevni festival „Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu“ sa 12 programa. Razrešene direktorke saglasile su se da je rano za odluku da li će preduzeti neke pravne mere povodom odluke gradske Skupštine.

Tri reči: ponos, zahvalnost i ljubav prema profesiji koju su nesebično sa kolegama delile, najbolje su opisale raspoloženje u kome napuštaju Šabac.

D.Dimitrijević

Exit mobile version