Povećan broj pregleda u Kovid ambulanti

Prvih dana Nove godine, zabeležen je drastičan porast obolelih od kovida 19. Svakodnevno raste kako broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja, tako i broj pozitivnih pacijenata. Ono što karakteriše ovaj talas jesu nešto blaži simptomi, te se broj hospitalizovanih ne uvećava.

„U kovid ambulanti našeg Doma zdravlje, kako pri službi dečije zdravstvene zaštite, tako i odraslog stanovništva, znatno se povećao broj pregleda, čak šta više udvostručio se. Mi smo tokom decembra u proseku imali oko 300 – 400 pregleda na dnevnom nivou, sada taj broj ide i do 600 – 700. Najviše nam se javljaju pacijenti uzrasta od 20 do 30 godina koji daju podatke da su imali predpraznična okupljanja i oni se javljaju sa simptomima lakše kliničke slike. Najčešće su to jeza, groznica, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, blago povišenu telesnu temperaturu a neretko kažu i da nemaju uopšte povišenu temperaturu“, navodi dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac.

Lekari kažu da ima dosta sličnosti sa simptomima prehlade i gripa. pa se pacijenti ne javljaju na vreme u kovid ambulantu. Doktorka Jasmina kaže da je to najvažnije.

„Naš apel je da se ukoliko imaju simptome, što pre jave u kovid ambulantu, kako odrasli tako i deca kako bi dobili antivirusnu terapiju. Jako je važno da se ona počne uzimati u prvim danima od pojave simptoma, dakle od tri do pet dana. Često pacijenti kažu da sada simptomi liče na simptome prehlade ili gripa. Najčešće se javljaju sa bolovima u mišićima a uz respiratorne tegobe, javljaju se i slabost i curenje iz nosa, a ovog puta pacijenti ne daju podatak za gubitak čula ukusa i mirisa i jedan od češćih simptoma je i suv kašalj“, kaže dr Jasmina Stanković.

U zavisnosti od potreba, povećava se i broj lekara angažovanih u kovid ambulanti. Trenutno u kovid ambulanti radi šest lekara, a ambulanta radi svakim danom od sedam do 22 časa.

Đ.M.

Exit mobile version