POTVRĐENO: Miloš Žakić prvi inficirani i preminuli od koronavirusa u Mačvanskom okrugu

TRAGA SE ZA KONTAKTIMA PRMINULOG

Na konferenciji za štampu koja je održana u Zavodu za javno zdravlje u Šapcu, a prema rečima dr Radojičić, potvrđena je informacija koju su “Podrinske” već objavile da je jedan pacijent koji je, u sredu 25. marta, umro u Opštoj bolnici Šabac bio pozitivan na COVID-19.

Traganje za kontaktima preminulog

Rezultati da je preminuli pozitivan na koronavirus stigli su u Zavod za javno zdravlje sinoć u kasnim satima. Odmah jutrost obavešten je komadant Štaba za vanredne situacije u Šapcu i načelnik policije. Policija je odmah postupila po preporukama i započela opsežnu istragu o kontaktikma koje je preminuli imao.

Takođe apeluje se na sve one koji su od 20. marta bili u kontaktu sa preminulim da se odmah jave u kol centar Zavoda za javno zdravlje i stavi u kućnu izolaciju kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Kako je rekao v.d direktor Zavoda za javno zdravlje Branko Vujkovića radi se o Milošu Žakiću (1958. godište) koji je živeo sam i koji je imao velike zdravstvene probleme. Iako se nije uklapao u definiciju slučaja, prve tegobe dobio je 23. marta, javio se 24. marta sa povišenom telesnom temperaturom u COVID ambulantu Doma zdravlja u Šapcu nakon čega je pušten na kućno lečenje. Nakon pogoršanja stanja, 25. marta primljen je na infektivno odeljenje, kada je uzet uzorak na novi virus COVID-19. Pacijent je imao brojne zdravstvene tegobe, gojaznost, hipertenziju i dijabetes. Takođe, navodi se da je imao i veliki broj kontakata, koji se sada proveravaju.

U Domu zdravlja i opštoj bolnici postupano po proceduri

Kako je na konferenciji istaknuto medicinski radnici koji su došli u kontakt sa preminulim postupali su po svim preporukama i propisima i smatra se da u šabačkim zdravstvenim ustanovama niko od zdravstvenih radnika nije inficira.

Dr Dragana Radojičić, spec. epidemiologije, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ovom prilikom saopštila je da je od 28. februara pod nadzor stavljeno 1.449 osoba, od toga 50 osoba je izašlo iz zdravstvenog nadzora. Ona navodi da je do danas uzorkovano 31 uzorak brisa grla i nosa za kontrolu na virus COVID-19, da je hospitalizovano 17, a da se u kućnoj izolaciji nalazi 14 osoba.

#OstaniKodKuće – sačuvaj svoje i tuđe zdravlje

Exit mobile version