Potrebno sveobuhvatno sagledavanje problema napuštenih životinja

U cilju rešavanja problema napuštenih životinja u Šapcu, u Gradskoj kući u četvrtak je održan sastanak na kome je Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama „Orka“ prezentovala model programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka. Skupu su prisustvovali predstavnici Grada, Gradske uprave, nadležnih inspekcija i JKP „Stari grad“, a učesnici sastanka su se saglasili da je prvi korak sveobuhvatni pregled brojnog stanja populacije životinja, kako bi se pristupilo trajnom rešenju problema.

Prema rečima direktora „Orke“ Elvira Burazerovića, potrebno je program rešenja prilagoditi specifičnostima lokalne sredine, ali i tražiti ekonomski isplativo rešenje.
-Početak rešavanja problema je sveobuhvatno sagledavanje stanja i odgovor na pitanja koliko je napuštenih pasa u Šapcu, šta građani misle o tome, kakva je kultura držanja životinja i koji su ekološki faktori opstanka pasa. Tek na osnovu ovih podataka možemo govoriti o efikasnim i humanim merama u cilju trajnog rešavanja problema- rekao je Burazerović i dodao da je sveobuhvatno sagledavanje problema najvažnije.
Direktorka JKP „Stari grad“ Snežana Đokić istakla je da su kapaciteti prihvatilišta za pse popunjeni i da je neophodno naći dugoročno rešenje.
-Iskustva i rešenja „Orke“, kao i njihovi saveti i sugestije su nam veoma značajni i verujem da ćemo sarađivati u narednom periodu na dugoročnom rešenju- navela je Đokićeva.
Od početka marta, pripadnici Odeljenja komunalne policije popisuju vlasničke pse najpre u centru grada, u 650 domaćinstava.
-Planiramo da uradimo popis i obavestimo sve vlasnike pasa šta su dužni da urade u skladu sa rokovima i zakonski predviđenim merama, kako bi mogli da drže svoje kućne ljubimce u skladu sa gradskom Odlukom- rekao je šef Odseka odeljenja komunalne policije u Šapcu Aleksandar Mićić.
Plan je da u se do kraja godine, u saradnji sa JKP „Stari grad“, završi popis i na taj način stvori baza podataka o vlasničkim psima. Na prvom mestu, važno je da se ti psi ne nađu na ulici, tj, da se vlasnici odgovorno odnose prema svojim ljubimcima, umesto da ih napuste kada im iz nekog razloga dosade ili više ne žele da brinu o njima.
D.Dimitrijević

Exit mobile version