Potrebno hitno rešenje problema napuštenih životinja

Konferencija za novinare Pokreta za Šabac Zelenih Srbije

Pokret za Šabac Zelenih Srbije u petak je održao konferenciju za medije na kojoj se govorilo o mogućim rešenjima problema pasa lutalica u gradskom i seoskom području. Budući da sve više azila u Srbiji radi u skladu sa politikom neubijanja pasa i mačaka lutalica, ideja je da saradnja šabačkog azila, drugih relevantnih ustanova i Grada, dovede do toga da se poboljša komunalni red u gradu, tako što više neće biti napuštenih životinja na ulicama, a one koje su napuštene biće adekvatno zbrinute. Predsednik Gradskog odbora Šabac Zelenih Srbije dr Dejan Pavlović istakao je da se sa problemom napuštenih pasa suočavaju sve lokalne samouprave u Srbiji, te da neodgovorno ponašanje pojedinaca koje niko ne sankcioniše direktno utiče na stvaranje ulične populacije pasa.

-Predlažemo da se aktivno promoviše odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca uz pooštravanje inspekcijske kontrole i kaznene politike. Preduslov za to je čipovanje i registracija kućnih ljubimaca o trošku Grada Šapca. Sledeća i glavna mera bi bila kontrola razmnožavanja i napuštenih i vlasničkih pasa kroz proces sterilizacije koju bi subvencionisao Grad Šabac. Naglašavamo da eutanaziranje, tj. ubijanje napuštenih životinja ne daje nikakve rezultate u dugoročnom smanjenju populacije uličnih pasa, jer na njihovo mesto dolaze druge napuštene životinje. Da ova mera ima dugoročne efekte, ovaj problem bi do sada bio rešen. Prema Zakonu o dobrobiti životinja, one mogu biti eutanazirane samo ako su neizlečivo bolesne ili su izvor širenja zaraze, ako su preterano agresivne ili toliko stare da im otkazuju osnovne životne funkcije. Pošto postoje sumnje članova udruženja za zaštitu životinja da se u prihvatilištu za pse u Šapcu tako nešto dešava, mi ćemo se založiti da javnosti budu dostupni podaci o svakom eutanaziranom psu, jer se samo na ovaj način mogu otkloniti sve sumnje u zakonitost poslovanja azila- rekao je dr Pavlović.

On je dodao da su sve ove mere dugoročnog karaktera, te da bi rezultati bili vidljivi za dve do tri godine, ali da je važno da se primenjuju na nivou cele države. Kratkoročne mere za rešenje problema bi bile udomljavanje napuštenih pasa i proširenje kapaciteta prihvatilišta za pse u Šapcu sa poboljašnjem uslova smeštaja u njegovom starom delu.

Kako je naveo pomoćnik gradonačelnika grada Šapca i koordinator radne grupe za rešavanje problema pasa lutalica Aleksandar Simić, u šabački azil za životinje uloženo je 10 miliona dinara, a smeštajni kapacitet ove ustanove je 150 pasa koji mogu da borave u prostorijama odgovarajuće veličine sa podnim grejanjem, toplotnom i zvučnom izolacijom, odvojenim delom za šetnju, za posete i sopstvenu kanalizacionu mrežu. Krajnji cilj je da odbačeni kućni ljubimci koji budu uhvaćeni i dovedeni ovde, nakon sterilizacije ne budu vraćeni ponovo na ulicu, već čekaju potencijalne vlasnike da ih udome.

-Grad će subvencionisati formiranje baze podataka o brojnosti pasa koji se nalaze na gradskom i seoskom području i finansijski pomoći prilikom registracije kroz formu čipovanja. Nužno je izvršiti i sterilizaciju pasa, kako se populacija ne bi u narednom periodu povećavala. Takođe, radićemo na intenzivnoj edukaciji, kako i vlasnika pasa, tako i dece školskog uzrasta i roditelja. Poboljšaćemo pre svega uslove u prihvatilištu za pse i mačke, a onda i investirati u povećanje kapaciteta- rekao je Simić.

Na konferenciji su govorili i predsednik Nadzornog odbora JKP „Stari grad“ Šabac Danijela Gavrić i predstavnik udruženja za zaštitu životinja Marija Gozdenović.

Gavrićeva je rekla da je kapacitet novog dela 150, dok u starom delu prihvatilišta ima mesta za 100 pasa, te da je, u skladu sa brojnošću, potrebno proširenje za oko 100 pasa. Ona je dodala da će se ubuduće truditi da obezbede veću javnost u radu. Gozdenovićeva je navela da u narednom periodu žele da vide konkretna dela, te da neće odustati dok se problem ne reši. Ona je predložila da grad usmeri sredstva na privatne azile za pse, dok se ne poboljšaju uslovi smeštaja u postojećem azilu. Na kraju, Gvozdenovićeva je podsetila da su psi iz prihvatilišta zdravi, vakcinisani, sterilisani i čipovani i pozvala sugrađane da ih udome i tako oslobode prostor za one koji su još uvek na ulicama.

D.Dimitrijević

Exit mobile version