Potpisivanje inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora

Inicijativa Kreni-Promeni

Inicijativa Kreni-Promeni sakuplja potpise za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma.

– Počelo je skupljanje potpisa za zabranu iskopavanja bora i litijuma. Potrebno nam je 30.000 fizičkih potpisa (na papiru) koje morate lično dati na nekoj od naznačenih lokacija kako bismo zvanično predložili zakon o kome će parlament morati da se izjasni. Prošle godine sam posle prvog protesta protiv Rio Tinta (crveni kartoni za Rio Tinto) otišao za Jadar sa Marinom i našom drugaricom Senkom. Iz dvorišta lokalne crkve (koju će im kasnije zabraniti da koriste), dočekali su nas meštani seljaci, a dvorište je bilo prepuno dece i omladine. Izneli su svoje proizvode kiflice, kajmak, sir, rakiju i kafu. Ispod nas se pružao predivan prizor, a meštani su objašnjavali da je reč o najplodnijoj zemlji. U Srbiji, političari na vlasti decenijama pričaju kako žele da ožive selo, a sada vidimo da selo prepuno dece i za srpske pojmove imućnih domaćina žele da sravne sa zemljom, dok nas preko TV ekrana ubeđuju kako će nestašice hrane rešiti zahvaljujući svojoj političkoj veštini. Za početak bi dovoljno bilo da ništa ne rade i da dopuste ljudima koji znaju kako se hrana proizvodi da to nastave da rade – kaže Sav Mnojlović i dodaje:

Spisak lokacija gde možete potpisati inicijativu

od 10-18 časova:

17.03. Jadranska Lešnica – Mesna kancelarija

18.03. Jadranska Lešnica – Mesna kancelarija

19.03. Tršić – čkola

20.03. Banja Koviljača – park

21.03. Lipnički Šor – Mesna kancelarija

22-24. 03 Loznica – Gimnazijska, parking

25.03. Korenita – Mesna kancelarija

26.03. Bradić – škola

27.03. Klupci – Mesna kancelarija

17-27. 03. Šabac – Gradska uprava

-Ovih dana imali smo puno izazova i sabotiranja da obezbedimo overivače. Naša dvojica Luka, Danijela, Kristina i Marina, Ogi i Nikola radili su danonoćno da bi sve pripremili. Da dođemo do što više ljudi u ovoj kampanji, izvršićemo jači pritisak da se ovaj zakon usvoji, čime ćemo spasiti Srbiju od uništavanja prirode, zagađivanja i povratka Rio Tinta ili bilo koje druge kompanije koja će uz saradnju političara na vlasti učestvovati u proterivanju sopstvenog naroda sa zemlje. Imamo podršku 60 naučnika, profesora, akademika, a i SANU se izjasnio u prilog onoga što tražimo ovom inicijativom. Sa 30.000 potpisa zvanično predlažemo zakon parlamentu koristeći mogućnost koju smo izborili izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u onim veličanstvenim blokadama.

Imamo sjajan pravni tim (Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti) koji je dao sjajne argumente i kada smo tražili povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu, a i sada je pripremio inicijativu sa obrazloženjem koju su sada morali da odmah verifikuju. Svi zajedno pokazali smo da kada smo udruženi i imamo jasan plan možemo da odlučujemo kakve ćemo propise imati. Pored navedenih zakona uspeli smo da se ukinu i prostorni plan Loznice, ali i Jadra. Ajde da sakupimo u toku izborne kampanje preko 30.000 potpisa i nastavimo da vršimo pritisak na institucije!

Zakonski rok da potpise prikupe je 90 dana. 

Exit mobile version