Potpisan partnerski ugovor o saradnji izmeđ „Eliksira“ i SMEITS-a

Kompanija „Eliksir Grup“ i Društvo za procesnu tehniku pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije potpisali su partnerski ugovor a povod za sklapanje sporazuma je 36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji u Šapc u početkom juna.

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji biće organizovan 1. i 2. juna 2023. u Šapcu. Organizator je Društvo za procesnu tehniku, pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), su organizatori kongresa Mašinski fakultet u Beogradu – Кatedra za procesnu tehniku I SET Trebinje – Međunarodni samit energetike, generalni pokrovitelj kompanija „Elixir Group“.

Prof. dr Aleksandar Jovović

-Mašinski fakultet je jedan od učesnika u organizaciji skupa duže od 30 godina. Evo, sada je 36 put. U svakom slučaju kao visokoškolska ustanova od nacionalnog značaja neguje saradnju sa privredom a „Eliksir“ je, sigurno, jedna od najpoznatijih i najčuvenijih kuća hemijske i drugih industrija u Srbiji. Mislimo da je jako važno promivisati inženjersko znanje u svim oblastima industrije. E, sad, ono što je činjenica i što je važno je to da fakultet sam ne može da radi, zbog toga su potrebni savezi, kao što je Savez mašinskih i elektro inženjera, zbog toga što onda, preko Saveza, kroz organizaciju ovakvih skupova, u direktnoj saradnji sa privredom, možete svoju misiju da pokažete u potpunosti, rekao je prof dr. Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Društva za procesnu tehniku.

U povodu obeležavanja 85 godina postojanj ahemijske industrije u Šapcu, „Elixir Group“ je pokrovitelj ovog stručnog skupa, sa ciljem podrške unapređenju stručnih znanja i inovacija, kao i doprinosa očuvanju duge tradicije.

Dr Stefan Komazec, direktor „Eliksir Zorke“

– Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa Savezom mašinskih i elektro inženjera i tehničara Srbije u organizaciji ovakve vrste skupa, odnosno da budemo generalni pokrovitelji 36. Kongresa. Radi se o naučnom i stručnom skupu koji ima bogatu tradiciji. Mi već godinama sarađujemo sa profesorima sa fakulteta na različitim projektima u našoj industriji. Zaposleni „Eliksir Grupe“ takođe objavljuju svoja stručna znanja. Ovakva vrsta saradnje je prirodno došla. Ove godine se obeležava 85 godina hemijske industrije u Šapcu, što je još jedan povod da mi podržimo ovaj skup, rekao je dr Stefan Komazec, direktor „Eliksir Zorke“.

Osnovni ciljevi kongresa su inoviranje i proširivanje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru (vodovodima, toplanama) i podrška istraživačima u predstavljanju ostvarenih rezultata istraživačkih projekata.

Teme ovogodišnje konferencije vezane su za korišćenje energije u procesnim postrojenjima; energetsku efikasnost procesnih postrojenja; primenu obnovljivih izvora energije; korišćenje otpadne toplote procesa; zaštitu životne sredine, zaštitu radne sredine; upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji; rešenja za smanjenje emisije gasova staklene bašte iz procesne industrije.

„Elixir Group“ će predstaviti koncepte razvojnih projekata za unapređenja tehnoloških proizvodnih procesa u oblastima delatnosti kompanije, uvođenje novog poslovnog modela cirkularne ekonomije sa ciljem racionalizacije potrošnje prirodnih resursa, povećanja energetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Na Procesingu ’23 predviđeno je učešće studenata sa radovima u posebnoj sesiji, a prethodnih godina ostvarena je saradnja sa Inženjerskom komorom Srbije koja je učestvovala kao pokrovitelj Procesinga što je kao rezutati malo povećanje interesovanja i učešća licenciranih iženjera na kongresu.

Ugovor su potpisali: prof. dr Bratislav Blagojević, Mašinski fakultet, predsednik SMEITS-a i Darko Vuković, finansijski direktor „Elixir Group“

Exit mobile version