Potpis obeležen ljubavlju prema ljudima

Ana Kujundžić, psiholog i geštalt psihoterapeut, autorka zbirke pesama „Ispod crte“

Svi smo mi u životu imali osobu koju smo voleli više nego što je ona nas, smatra psiholog i geštalt psihoterapeut Ana Kujundžić, koja je nedavno objavljenu zbirku pesama „Ispod crte“ posvetila upravo tim ljudima. Godinama unazad bavi se pisanjem, a među koricama se do sada našao njen roman „Mađioničar“ objavljen 2015. godine. Četrdesetak pesama koje su svoje mesto našle u zbirci nastajale su od polovine 2016. do istog perioda 2017. godine. Dominantna emocija je ljubav, ali ne samo partnerska, već i ona prema svom gradu i svemu onom što je za njega veže. Budući da nije pesnik, već prozni pisac, ni autorka sama ne može da opiše kako su nastale. Odgovor, ipak, možda nesvesno, daju stihovi jedne od njih: „Slaganje rečenica u priču, pisanje u dahu, tome nisam odolela“….

-Pišem romane, već imam jedan završen, radim na trećem koji ću izdati sledeće godine. Nisam stigla da ga završim, jer sam se bavila ovim pesmama. Dok ne završiš jedan posao, ne možeš kvalitetno da počneš da radiš neki drugi. Sve pesme nisu pisane namenski, niti tendenciozno, nego su nastale spontano, tako što počnem nešto da pišem i to se pretvori u pesmu. Sama sam bila iznenađena emotivnim nabojem koji sam pretočila u reči. Pojedine pesme su posvećene nekim ljudima kojih više nema, ali većina govori o ljubavi kao emociji koja je jako važna. Logično je da je ta emocija uključena u moj rad sa klijentima, pisala sam mnogo o ljubavi, a i sama sam sklona da doživljavam ljubav. Ljubav je kompleksno osećanje, sjajna emocija koje oplemenjuje i kao takva često inspiracija za razna dela, ne samo za pesme, nego i romane, slike, muzičke kompozicije, uopšte, za umetnost- ističe Kujundžićeva.

Ljubav kao inspiracija

-To je zbirka ljubavne poezije. Ljubav je uvek praćena drugim emocijama, prijatnim i neprijatnim, snažnim i manje snažnim. Ima tu radosti, tuge, patnje, razočarenja, čežnje, sreće…Iz pesme u pesmu se menjaju raspoloženja. Knjiga je posvećena onima koje smo voleli više nego oni nas. Uvek neko voli više. Ljubav je osećanje koje oplemenjuje i pokreće. Česta je inspiracija u umetnosti- kaže autorka knjige „Ispod crte“ Ana Kujundžić.

Pesme su rezultat ličnog doživljaja i emotivnog perioda u životu autorke u tih nekoliko meseci. Prisutne su razne emocije- tuga, ljubav prema svom gradu, reci, ljudima u Šapcu. Nastajale su i u Šapcu i u Beogradu, najčešće tokom putovanja između dva grada… Stihove koji se jave u glavi beležila je na papir istog trenutka ili u telefon ako nema pri ruci olovku. Desilo se da se neke koje je objavljivala na društvenim mrežama zagube, jer ih nije sačuvala u ličnoj arhivi, ali je svakom zadovoljna i nije bilo mesta samokritici.

-Ja sam iz Šapca i sve što pišem u vezi je sa mojim gradom i to je takođe jedna od mojih ljubavi. Gde god se pominje reka, drvo, ulica, sunce iznad grada, to se odnosi na Šabac, moju stalnu inspiraciju, kao i neke ljude u njemu, naravno- podvlači autorka knjige.

Odluku o naslovu zbirke nije bilo lako doneti, jer je prvobitno trebala da se zove „Potpis“, po pesmi uvrštenoj u zbriku, koja je i danas ostala autorkin favorit, a ističe i naslov „Fer“, kao i onu nastalu pre dva meseca, „Sam kraj sveta“, u kojoj je opisano selo Mlačište sa juga Srbije, pored Crne Trave.

-Pred samo štampanje promenila sam naziv, jer mislim da je, kad se uzmu druge pesme u obzir, adekvatniji „Ispod crte“. Sve pesme su negde ispod crte kao moj potpis obeležen ljubavlju prema nekim ljudima. Knjiga je posvećena onom koga sam volela više, što se ne odnosi na jednu konkretnu osobu. Svi imamo nekog takvog u svom životu, jer u ljubavi nikad nije isto. Upravo tim osobama koje smo svi mi voleli više nego što su oni voleli nas posvećene su sve pesme u ovoj knjizi- naglašava Kujundžićeva.

Rimom se nije opterećivala, a tamo gde je prisutna, desila se spontano, jer ne voli pesme sa nametnutom i izveštačenom rimom. Knjiga se može nabaviti u knjižari Kulturnog centra u Šapcu ili poručiti od autorke lično preko društvenih mreža. Izdavač je Nova poetika iz Beograda, a korice su dizajnirane po litografiji grafičara i našeg poznatog slikara Dragana Cohe. Knjiga će biti promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu, a Kujundžićeva je najavila i šabačku promociju, o čijem će vremenu održavanja „Podrinske“ naknadno obavestiti čitaoce. Sledeće godine će objaviti i roman koji je u pripremi, što će biti njena treća objavljena knjiga.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version